بررسی توانمندی آموزشی کارکنان مراکز بهداشتی درمانی در آموزش مددجویان و مراجعین

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: نشریه آموزش پرستاری، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JNE-3-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تکتم کیانیان

Mashhad University of Medical Sciences

مسعود زارع

Mashhad University of Medical Sciences

اسحاق ایلدرآبادی

University of Medical Sciences of North Khorasan

حسین کریمی مونقی

Mashhad University

سامان صابر

Iranshahr University of Medical Science

چکیده

مقدمه: بررسی توانمندی آموزشی کارکنان مراکز بهداشتی در آموزش به مددجویان و مراجعین شان می تواند منجر به شناسایی مشکلات آموزشی، ارتقای کیفیت آموزش و همچنین ارتقای سلامت جامعه شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین توانمندی آموزشی کارکنان مراکز بهداشتی شهری در آموزش به مددجویان و مراجعه کنندگان به این مراکز در شهر مشهد انجام شده است. روش : در این مطالعه تحلیلی- مقطعی، ۲۵۰ نفر از کارکنان مراکز بهداشتی شهری شهر مشهد؛ در سال ۱۳۹۲ که در واحدهای واکسیناسیون، مادر و کودک، مامایی، مبارزه با بیماری ها و بهداشت محیط این مراکز مشغول به کار بودند به روش نمونه گیری طبقه ای خوشه ای از نوع احتمالی مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه پژوهشگر ساخته سنجش توانمندی آموزشی شامل دو بخش (اطلاعات دموگرافیک و وضعیت توانمندی آموزشی) بود. پس از جمع آوری داده ها، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.۱۶ و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی (فراوانی و درصد فراوانی) و تحلیلی (آزمون های همبستگی اسپیرمن، تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه) تجزیه و تحلیل شد. سطح معناداری برای سنجش ارتباط میان اطلاعات دموگرافیک و وضعیت توانمندی آموزشی (۰۵/۰> p) در نظر گرفته شد. یافته ها: نتایج این پژوهش نشان داد، توانمندی آموزشی ۱۵۹(۵/۶۳%) نفر از کارکنان مراکز بهداشتی در حد خوب و قابل قبول قرار دارد و بین توانمندی آموزشی کارکنان با مشخصات فردی آن ها نظیر سابقه کار، سن، مدرک تحصیلی، وضعیت استخدامی و میزان رضایتی که کارکنان از شغل خود داشتند، اختلاف معناداری وجود داشت؛ همچنین بین دوره هایی که کارکنان جهت ارتقای سطح علمی خود گذرانده بودند و کارگاه های آموزشی مبنی بر ارتقای مهارت های آموزشی با توانمندی آموزشی آن ها اختلاف معناداری دیده شد (۰۵/۰p< ). نتیجه گیری: اگرچه توانمندی آموزشی کارکنان مراکز بهداشتی درمانی در حد خوب و عالی می باشد اما وضعیت توانمندی در حیطه های مهارت های حین آموزش و توسعه و نحوه عملکرد و مسوولیت حرفه ای رضایت بخش نیست. نتایج مطالعه حاضر داده های مناسب در زمینه توانمندی آموزشی کارکنان را برای مدیران مراکز بهداشتی و درمانی فراهم نموده است. از آنجایی که مدیران و مددجویان نیز می توانند وضعیت توانمندی آموزشی کارکنان را ارزشیابی نمایند پیشنهاد می شود جهت کسب اطلاعات جامع، توانمندی آموزشی کارکنان بهداشتی از نظر مدیران و مددجویان نیز مورد بررسی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Health care worker, training competency, training, کارکنان بهداشتی, توانمندی آموزشی, آموزش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.