بررسی تاثیر الگوی توانمندسازی خودمدیریتی بر کیفیت زندگی نوجوانان و جوانان مبتلا به تالاسمی ماژور

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: نشریه آموزش پرستاری، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JNE-3-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجمه رزازان

Bushehr University of Medical Sciences

مریم روانی پور

Bushehr University of Medical Sciences

طیبه غریبی

Bushehr University of Medical Sciences

نیلوفر معتمد

Bushehr University of Medical Sciences

احمدرضا زارعی

Bushehr University of Medical Sciences

چکیده

مقدمه: امروزه با توجه به پیشرفت های پزشکی طول دوره زندگی بیماران مزمن از جمله تالاسمی بیشتر از گذشته است. جهت بهبود کیفیت زندگی در این بیماران، باید درمان پزشکی با حمایت های روانی و اجتماعی ترکیب شده تا از ایجاد عوارض غیرقابل جبران جلوگیری به عمل آید. لذا در این تحقیق تاثیر الگوی توانمندسازی خودمدیریتی بر کیفیت زندگی نوجوانان و جوانان مبتلا به تالاسمی ماژور بررسی شده است. روش: این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی دو گروهی بود. در این مطالعه ۷۰ نفر از نوجوانان و جوانان مبتلا به تالاسمی ماژور واجد شرایط در مراکز تالاسمی بوشهر و برازجان به صورت تمام شماری انتخاب شدند. تخصیص نمونه ها به دو گروه آزمون و کنترل به صورت تصادفی انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه کیفیت زندگی SF-۳۶ استفاده شد. مداخله در سه مرحله انجام شد. پس آزمون یک و نیم ماه بعد از پیش آزمون در گروه کنترل و یک و نیم ماه پس از مداخله در گروه آزمون انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کای مربع، تی مستقل، من ویتنی و به کارگیری نرم افزار SPSS v.۱۸ در سطح معناداری کمتر از ۰۵/۰ انجام شد. یافته ها: آزمون آماری کای مربع نشان داد اطلاعات دموگرافیک دو گروه از لحاظ آماری تفاوت معناداری نداشتند (۰۵/۰p> ). نتایج نشان داد میانگین تفاوت نمرات قبل و بعد از مداخله در هر یک از هشت بعد پرسشنامه کیفیت زندگی SF-۳۶ و نمره کلی پرسشنامه قبل و بعد از مداخله در دو گروه آزمون و کنترل از لحاظ آماری معنادار بود (۰۰۰۱/۰> p). نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد آموزش بر مبنای الگوی توانمندسازی خودمدیریتی بر پایه نیازهای خودمدیریتی بیماران موجب بهبود کیفیت زندگی نوجوانان و جوانان مبتلا به تالاسمی ماژور می شود.

کلیدواژه ها

Empowerment, quality of life, adolescent, youth, thalassemia, توانمندسازی، کیفیت زندگی، نوجوان، جوان، تالاسمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.