تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر دانش، نگرش و خودکارآمدی مادران کودکان مبتلا به آسم

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نشریه آموزش پرستاری، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JNE-5-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راحله رجبی

Birjand University Of Medical Sciences, Birjand, Iran

منصوره عزیززاده فروزی

Research Center of Kerman Medical And Health Sciences Research Center, Kerman, Iran

معصومه فولادوندی

Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran

حسن اسلامی علی آبادی

Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

آذر اسدآبادی

Kerman Medical University, Kerman, Iran

چکیده

مقدمه: این مطالعه با هدف بررسی تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر دانش، نگرش و خودکارآمدی مادران کودکان مبتلا به آسم صورت گرفته است. روش کار: این پژوهش یک مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی می باشد، که در سال ۹۱ انجام شد، در این مطالعه ۱۷۲ مادر کودک ۱۲-۶ ساله مبتلا به آسم که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. این پژوهش طی سه مرحله قبل از مداخله، مداخله و بعد از مداخله صورت گرفت. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل: پرسشنامه های دانش، نگرش، خودکارآمدی نسبت به دارو دادن به کودک، کنترل حمله آسم، و شناخت محرکهای آسم می باشد داده ها بعد از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ و به کمک آزمون های آماری توصیفی و آمار استنباطی (آنالیز واریانس یک طرفه، و تی مستقل) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: نتایج مربوط به تاثیر مداخله تفاوت معنی داری در دانش ۲/۲۳± ۲۱/۳۳، نگرش ۹/۴۵± ۵۳/۹۴و خودکارآمدی ۱۱/۳۲± ۱۳۷/۶۲ مادران بعد از مداخله نسبت به قبل مداخله نشان دادند؛ و همچنین بین دانش، نگرش و خودکارآمدی تفاوت معنی داری ۰/۰۱> P وجود داشت. ضریب اطمینان ۹۵% می باشد. نتیجه گیری: کاربرد الگوی توانمندسازی خانواده محور بر دانش، نگرش و خودکارآمدی والدین در کنترل و مدیریت بهتر بیماری آسم در کودکان خردسال تاثیردارد. بنابراین مراقبین بهداشتی می توانند از طریق مشارکت خانواده در کنترل بیماری مشکلات بیماران و خود را کاهش دهند، در نتیجه پیشنهاد می شود این الگو برای سایر بیماری ها نیز اجرا شود.

کلیدواژه ها

Family-Centered Empowerment Model, Knowledge, Attitudes, Self-Efficacy, Mothers of Children with Asthma, الگوی توانمندسازی خانواده محور, دانش, نگرش, خودکارآمدی, مادران کودکان مبتلا به آسم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.