ارتباط فشار بار مراقبتی با ویژگی های جمعیت شناختی مراقبان سالمندان مبتلا به آلزایمر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه آموزش پرستاری، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JNE-9-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکرم شفیع زاده خولنجانی

shahed University

امین میرزائی

Baqiyatallah University of Medical Sciences

مجیده هروی کریموی

Department of Nursing, College of Nursing & Midwifery, Elderly Care Research Centre, Shahed University, Tehran, Iran

ناهید رژه

shahed University

سیدحمید شریف نیا

mazandaran univer

علی منتظری

ACECR

چکیده

مقدمه : مراقبت از سالمندان مبتلا به آلزایمر، می تواند به ایجاد یا تشدید مشکلات جسمی و روانی متعددی برای مراقبان منجر شود. هدف از پژوهش حاضر، تعیین رابطه فشار بار مراقبتی مراقبت کنندگان سالمندان مبتلا به آلزایمر با ویژگی های جمعیت شناختی آنان بود. روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی به روش نمونه گیری در دسترس۳۱۵ نفر از  مراقبان سالمندان مبتلا به آلزایمر در انجمن آلزایمر ایران واقع در شهر تهران در سال ۱۳۹۸ بررسی شدند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های جمعیت شناختی و فشار بار مراقبتی صورت گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی میانگین و انحراف معیار و ازمون های تی تست و تحلیل واریانس در SPSS  ۲۲ استفاده شد. یافته ها: میانگین وانحراف معیار نمره کلی فشار بار مراقبتی  مراقبان۰۷/۲۱ ± ۰۶/۳۹ بود.مراقبان در حیطه فشار وابسته به زمان بیشترین فشار را تحمل نموده (۰۱/۶±۸۶/۱۳) و در حیطه فشار اجتماعی کمترین فشار را تجربه کردند(۳۹/۴±۲۷/۵). نمره کلی فشار بار مراقبتی بر حسب جنسیت، مدت مراقبت از سالمند مبتلا به آلزایمر، سن مراقبت کننده، نسبت مراقبت کننده با سالمند،درجه آلزایمر سالمند، وضعیت درآمد، تفاوت معناداری مشاهده شد (۰۵/۰> p).فشار بار مراقبتی بر حسب وضعیت تاهل مراقبان و تحصیلات آنها تفاوت معناداری نشان نداد(۰۵/۰< p). نتیجه گیری: براساس یافته های این مطالعه مراقبان سطح متوسط به بالایی از فشار بار مراقبتی را متحمل شدند. سن بالا، مراقبت شبانه روزی از سالمندان مبتلا به آلزایمر، جنسیت زن، وضعیت درآمد، درجه آلزایمر  با فشار بار مراقبتی ارتباط داشتند. برنامه ریزی  حمایت اجتماعی از مراقبان سالمندان مبتلا به آلزایمر بایستی مد نظر سیاست گذاران حوزه سلامت و درمان قرار گیرد.  < /p).

کلیدواژه ها

caregiver, Alzheimer, Demographic characteristic, Caregiver Burden, Elderly, فشار بار مراقبتی, مشخصات جمعیت شناختی, سالمند, آلزایمر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.