بررسی ارتباط شاخص های درمانی با کیفیت زندگی کودکان ۱۲-۸ ساله مبتلا به تالاسمی ماژور شهر ایرانشهر، ۱۳۹۶

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه آموزش پرستاری، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JNE-9-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 180
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاجره ابراهیمی ریگی

کارشناسی ارشد پرستاری، مربی، گروه آموزشی پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر، ایرانشهر، ایران

زهرا ابراهیمی ریگی

دانشجوی دکترای پرستاری، مربی، گروه آموزشی پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر، ایرانشهر، ایران

عبدالغنی عبدالهی محمد

دکترای پرستاری، استادیار، گروه آموزشی پرستاری داخلی جراحی دانشکده پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران

فاطمه کرد سالارزهی

دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری، دانشکده پرستاری مامایی زاهدان، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

خلیل برهانزهی

MSc of nursing, Instructor, Department of Nursing, Iranshahr University of Medical Sciences, Iranshahr, Iran.

چکیده

مقدمه: شناسایی و تعدیل عوامل موثر بر کیفیت زندگی کودکان تالاسمی، با توجه به افزایش طول عمر این بیماران در نتیجه پیشرفت های درمانی حایز اهمیت بوده و می تواند سطح مطلوب تری از سلامتی را در این کودکان به وجود بیاورد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط شاخص های درمانی با کیفیت زندگی کودکان ۱۲-۸ ساله مبتلا به تالاسمی ماژور شهر ایرانشهر ۱۳۹۶، انجام شد. روش کار: در مطالعه توصیفی و همبستگی حاضر، ۱۳۴ کودک ۱۲-۸ ساله مبتلا به تالاسمی ماژور از مرکز تالاسمی شهر ایرانشهر با روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزارهای جمع­آوری داده­ها فرم مشخصات دموگرافیک، فرم بررسی شاخص­های درمانی شامل شاخص های آزمایشگاهی (سطح فریتین و هموگلوبین)، دریافت شلاتور آهن، فواصل تزریق خون، زمان شروع ترانسفوزیون خون، همچنین پرسشنامه عمومی کیفیت زندگی کودک، بود. تحلیل داده ها با استفاده از آنالیز توصیفی و تحلیلی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۹ انجام شد. سطح معنی داری ۰۵/۰ در نظر گرفته شد. یافته ها: نتایج مطالعه بین نمره کل کیفیت زندگی و تمام خرده مقیاس ها با شروع درمان در سنین پایین تر و فواصل تزریق خون ارتباط معنی داری نشان داد (۰۵/۰p< ). همچنین ارتباط آماری معناداری بین نمره کل کیفیت زندگی و تمام خرده مقیاس ها و شاخص های آزمایشگاهی (فریتین و هموگلوبین) وجود نداشت (۰۵/۰ < p). نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که بین شروع درمان در سن پایین تر و فواصل کمتر تزریق خون با کیفیت زندگی کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور ارتباط وجود دارد؛ لذا می توان از طریق برنامه­ریزی و اجرای مداخلات پرستاری در جهت ارتقاء سطح دانش والدین جهت ترانسفوزیون منظم خون و دریافت مناسب شلاتورهای آهن، به حفظ شاخص های درمانی در محدوده نرمال کمک کرده و  سطح مناسب تری از کیفیت زندگی در این بیماران را ایجاد نمود.  

کلیدواژه ها

Keywords: Thalassemia major, Quality of life, Therapeutic indicators, Children, تالاسمی ماژور, کیفیت زندگی, شاخص های درمانی, کودکان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.