اثربخشی گشتالت درمانی بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر: یک مطالعه موردی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه آموزش پرستاری، دوره: 9، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JNE-9-6_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحرالسادات ترابیان

دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

نوراله محمدی

دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چنگیز رحیمی

دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

غلامرضا سیوندزاده

دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

مقدمه: توجه به حالات روانشناختی بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک­پذیر به دلیل تاثیر نیرومند بر سیر و پیش­آگهی و درمان بیماری بسیار مهم است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گشتالت درمانی بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک­پذیر صورت گرفت. روش: پژوهش حاضر جزء طرح های آزمایشی تک موردی با خط پایه چندگانه ناهمزمان بود. در این پژوهش ۲ نفر از بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر مراجعه­کننده به مطب­های روان پزشک، درمانگاه پردیس، بیمارستان فقیهی و درمانگاه شهید مطهری شهر شیراز از شهریور تا آذر ماه سال ۹۸ به شیوه نمونه­گیری هدفمند انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (۲۰۰۱) پیش­آزمون اجرا شد. سپس برای بیماران به مدت ۸ جلسه گشتالت درمانی اجرا شد. در پایان برای هر دو بیمار پس­آزمون اجرا شد و داده­ها با استفاده از نرم­افزار SPSS و شاخص­های آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند. یافته ­ها: یافته­های پژوهش نشان داد که میانگین راهبردهای منفی تنظیم هیجان در مراحل مختلف خط پایه برای هر دو بیمار کاهش و میانگین راهبردهای مثبت تنظیم هیجان در مراحل مختلف خط پایه برای هر دو بیمار افزایش یافت) ۰۰۱/۰> .(P نتیجه­ گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان­دهنده اثربخشی گشتالت درمانی در بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک­پذیر بود. بنابراین، یافته­های پژوهش حاضر نیاز به مداخله­های روان­درمانی جامع با رویکرد گشتالت برای این بیماران را نشان می­دهد.  

کلیدواژه ها

Irritable Bowel Syndrome, Gestalt Therapy, Cognition Emotion Regulation Strategies, سندروم روده تحریک­پذیر, گشتالت درمانی, راهبردهای تنظیم شناختی هیجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.