بررسی ارتباط بین رهبری اخلاقی با خودکارآمدی و سلامت عمومی پرستاران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه آموزش پرستاری، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JNE-10-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 228
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه زارع زاده

Department of Nursing, School of Medical Sciences, Yazd Branch, Islamic Azad University, Yazd, Iran

معصومه برخورداری شریف آباد

Department of Nursing, School of Medical Sciences, Yazd Branch, Islamic Azad University, Yazd, Iran

محمدمهدی سالاری

Baqiatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

چکیده

مقدمه: خودکارآمدی و سلامت عمومی از عوامل موثر بر عملکرد پرستاران و ارائه مراقبت بهتر می باشد. رهبران پرستاری نقش برجسته ای در جهت ایجاد محیط و شرایط کاری مناسب دارند که می تواند بر خودکارآمدی و سلامت عمومی پرستاران تاثیرگذار باشد. یکی از رویکردهای رهبری، رهبری اخلاقی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین رهبری اخلاقی با خودکارآمدی و سلامت عمومی پرستاران انجام گرفت. روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی همبستگی می باشد که در سال ۱۳۹۹ انجام شد. ۲۰۵ پرستار شاغل در بیمارستانهای خاتم الانبیا و شهید بهشتی استان یزد به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، رهبری اخلاقی براون و همکاران، خودکارآمدی شوآرزر و جروسلم و سلامت عمومی گلدبرگ بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، آنالیزواریانس یکطرفه و تی تست) در نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ انجام شد. یافته ها: میانگین رهبری اخلاقی از دیدگاه پرستاران ۷۲/۷±۸۰/۳۳، خودکارآمدی ۱۶/۴±۷۴/۳۰ و سلامت عمومی ۶۸/۶±۰۲/۲۴ بود. در بین ابعاد سلامت عمومی، بیشترین میانگین مربوط به اختلال عملکرد اجتماعی و کمترین میانگین مربوط به افسردگی بود. در مورد ابعاد رهبری اخلاقی، میانگین بعد فرد اخلاقی (۹۸/۱۹±۶۵/۵۹) و مدیر اخلاقی (۲۵/۲۱±۲۶/۵۹) تقریبا یکسان بود. نتایج حاصل از آزمون پیرسون نشان داد بین رهبری اخلاقی و ابعاد آن با خودکارآمدی پرستاران همبستگی مثبت و با اختلال سلامت عمومی همبستگی منفی وجود دارد (۰۵/۰> P). نتیجه گیری: با افزایش میزان رهبری اخلاقی در مدیران پرستاری، خودکارآمدی و سلامت عمومی پرستاران ارتقاء می یابد. لذا درک بهتر مفاهیم این رویکرد رهبری و به کارگیری آن توسط مدیران پرستاری، موجبات ارتقاء خودکارآمدی و سلامت عمومی پرستاران و به دنبال آن ارائه مراقبت بهتر می گردد.

کلیدواژه ها

Nurses, General Health, Eelf-Efficacy, Ethical Leadership., پرستاران, سلامت عمومی, خودکارامدی, رهبری اخلاقی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.