ارائه مدل علی کیفیت زندگی کاری بر اساس استرس شغلی و هوش هیجانی با میانجی گری خستگی در پرستاران مجرد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه آموزش پرستاری، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JNE-10-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 406
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید رهنما

, Islamic Azad University Ahvaz

سعید بختیارپور

, Islamic Azad University Ahvaz

ساسان باوی

, Islamic Azad University Ahvaz

حمداله جایروند

, Islamic Azad University Ahvaz

زهرا دشت بزرگی

, Islamic Azad University Ahvaz

چکیده

مقدمه: پرستاری به عنوان حرفه ای با استرس شغلی بالا شناخته شده است که تاثیرات زیان باری بر سلامت و میزان بروز توانایی های پرستاران در محیط کار و کاهش کیفیت زندگی کاری آنان دارد. لذا، این مطالعه با هدف ارائه مدل علی کیفیت زندگی کاری بر اساس استرس شغلی و هوش هیجانی با میانجی گری خستگی در پرستاران مجرد انجام گرفت. روش کار: روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه پرستاران مجرد بیمارستان های شهر اهواز در سال ۱۳۹۹ تشکیل دادند که به روش نمونه­گیری در دسترس تعداد ۲۰۳ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بود از؛ پرسشنامه جمعیت شناختی، "پرسشنامه کیفیت زندگی کاری"، "مقیاس استرس شغلی پرستاری"، "پرسشنامه هوش هیجانی" و "مقیاس خستگی". ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت. یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد تمام مسیرهای مستقیم به جز مسیر هوش هیجانی (۰۳۹/۰ =β و ۰۵/۰p ) به کیفیت زندگی کاری معنادار شدند. مسیرهای مستقیم استرس شغلی (۲۵۲/۰- =β و ۰۱/۰P< ) و خستگی (۲۷۰/۰- =β و۰۱/۰P< ) به کیفیت زندگی کاری، همچنین مسیرهای مستقیم استرس شغلی (۴۱۳/۰=β و۰۱/۰P< ) و هوش هیجانی (۱۶۴/۰- =β و ۰۵/۰p ) به خستگی از لحاظ آماری معنی دار بود. مسیرهای غیرمستقیم استرس شغلی (۱۱۹/۰- =β و ۰۱/۰P< ) و هوش هیجانی (۰۳۴/۰=β و  ۰۵/۰p )  نیز از طریق خستگی با کیفیت زندگی کاری معنادار شدند. نسبت روایی محتوا و پایایی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ انجام شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و AMOS نسخه ۲۴ استفاده شد. نتیجه گیری: براساس نتایج این پژوهش، الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است و گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر کیفیت زندگی کاری پرستاران محسوب می شود. پیشنهاد می شود با برنامه ریزی و اجرای مداخلات آموزشی در زمینه استرس شغلی، هوش هیجانی و خستگی قدمی مثبت در جهت افزایش کیفیت زندگی کاری پرستاران برداشته شود.  

کلیدواژه ها

Job stress, emotional intelligence, quality of work life, fatigue, nurses, استرس شغلی, هوش هیجانی, کیفیت زندگی کاری, خستگی, پرستاران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.