بررسی عوامل مستعدکننده افسردگی پس از زایمان در پدران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPN-4-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 255
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا شمسی خانی

Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran

نیلوفر سلیمانی

Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran

مریم سعیدی

Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran

سیمین شمسی خانی

Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran

پگاه مطوری پور

Tehran University of medical science, Tehran, Iran

هما سلیمانی

Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran

چکیده

مقدمه: افسردگی پس از زایمان در پدران یکی از مشکلات اصلی پس از زایمان است که باعث عوارض سوئی ازجمله خدشه دار شدن روابط خانوادگی می شود؛ مشکلی که به نوبه ی خود، بر رشد و تکامل کودکان به خصوص رشد عاطفی آن ها تاثیر منفی می گذارد؛ بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان شیوع افسردگی پس از زایمان در پدران و عوامل مستعدکننده آن انجام گرفت. روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است و در آن ۱۴۴ نفر از پدران واجد شرایط که همسران آن ها جهت دریافت مراقبت های بعد از زایمان به مراکز بهداشتی - درمانی شهرستان اراک در سال ۱۳۹۲ مراجعه می کردند، شرکت داشتند. نمونه گیری به شکل خوشه ای- تصادفی از مناطق اراک انجام گرفت. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل فرم اطلاعات دموگرافیک جهت بررسی متغیرهای مرتبط با افسردگی و پرسش نامهی استاندارد افسردگی ادین برگ بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (کای دو) استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که میزان شیوع افسردگی بعد از زایمان در بین پدران، %۴۵/۸بود. آزمون کای دو نشان داد «وضعیت اقتصادی» به شکل معناداری با بروز افسردگی در پدران ارتباط دارد (۰/۰۰۱= P)؛ همچنین، این آزمون نشان دهنده ارتباط بین «مشکل با خانوادهی همسر» به عنوان یکی از عوامل پیش بینی کننده است (۰/۰۵= P). بقیهی متغیرها ارتباطی با افسردگی نداشتند (۰/۰۵< P). نتیجه گیری: افسردگی پس از زایمان در پدران نسبتا شایع است و بر این اساس، پیشنهاد می شود برای پیشگیری از عوارض پس از زایمان، عوامل زمینه ساز آن کنترل گردد و علائم آن در مراحل اولیه این اختلال به افراد آموزش داده شود.

کلیدواژه ها

Postpartum Depression, Fathers, Depression, افسردگی پس از زایمان, پدران, عوامل مستعدکننده افسردگی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.