بررسی ارتباط بین عوامل استرس زا و راهبردهای مقابله ای به کار گرفته شده در سالمندان بازنشسته

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 4، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPN-4-5_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 165
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه غیبی زاده

Guilan University of Medical Science

پرند پورقانع

Guilan University of Medical Science

هما مصفا خمامی

Guilan University of Medical Science

فاطمه حیدری

Guilan University of Medical Science

زهرا عطر کار روشن

Guilan University of Medical Science

چکیده

مقدمه: سالمندان با مواجه انواع متفاوتی از عوامل استرس زا، شیوه های مقابله ای مختلفی را در برابر آن ها به کار می گیرند که با پیامدهای متفاوتی بر سلامت جسم و روان آنان، همراه می باشد. این مطالعه باهدف شناسایی عوامل استرس زا و راهبردهای مقابله ای به کار گرفته شده در سالمندان شرق گیلان صورت گرفته است. روش کار: : پژوهش حاضر، مطالعه ای تحلیلی-مقطعی از نوع همبستگی می باشد. در این مطالعه تعداد ۱۲۴ نفر از سالمندان بازنشسته بالای ۶۰ سال در کانون های بازنشستگی شرق گیلان به صورت تصادفی انتخاب شده و با استفاده از پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، عوامل استرس زای سالمندی و راهبردهای مقابله ای " اندلر" و "پارکر"مورد بررسی قرار گرفتند. داده های گرد آوری شده با استفاده از آزمون های آماری تی تست، آنالیز واریانس، ضریب همبستگی پیرسون، یو من ویتنی در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: نتایج نشان داد که بیشترین عامل استرس زا مربوط به بعد آشیان خالی (۷۶۶/۵ ± ۸۱/۲۶) بود و زنان استرس بیشتری را نسبت به مردان گزارش نمودند (۴۹۵/۲۶ ± ۱۰/۱۴۴). بیشترین راهبرد مقابله ای بکار گرفته شده توسط سالمندان راهبرد هیجان مدار (۱۲۹/۱۰ ± ۶۹/۵۱) بوده است. نتیجه گیری: در این مطالعه، بیشترین عامل استرس زا مربوط به بعد آشیان خالی و بیشترین راهبرد مقابله ای به کار گرفته شده، هیجان مدار و فرار از مساله در آنان مطرح بود، بنابراین با توجه به لزوم به کارگیری راهبرد مقابله ای مناسب، توجه به این قشر ارزشمند اجتماع و ساماندهی برنامه های مشاوره ای و آموزشی به این افراد و خانواده های آن ها حائز اهمیت می باشد.

کلیدواژه ها

Stressors, Coping Strategies, Elderly, Retirement, عوامل استرس زا, راهبردهای مقابله ای, سالمندان, بازنشستگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.