مقایسه تنظیم هیجان در بیماران رتینوپاتی دارای دیابت نوع ۲ و همتایان عادی آنان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPN-7-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راحله محمدنژاد

Ph.D. student of Public Psychology, Islamic Azad University, Tabriz Branch, Tabriz, Iran.

معصومه آزموده

Assistant Professor, Islamic Azad University, Tabriz Branch, Tabriz, Iran

سید محمود طباطبایی

Associate Professor, Islamic Azad University, Tabriz Branch, Tabriz, Iran

سید داود حسینی نسب

Professor, Islamic Azad University, Tabriz Branch, Tabriz, Iran

چکیده

مقدمه: در چند دهه­ی گذشته، افزایش چشمگیری در پژوهش­های بالینی با هدف بررسی سازوکارهای زیرین اختلال رتینوپاتی دیابتی نوع ۲ روی داده است. پژوهش حاضر نیز با هدف مقایسه­ی تنظیم هیجان در بیماران رتینوپاتی دیابتی نوع ۲ و همتایان عادی شهرستان تبریز انجام شد. روش کار:این پژوهش از نوع مطالعات علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه بیماران رتینوپاتی دیابتی نوع دو شهر تبریز در سال ۱۳۹۷ بودند که تعداد ۸۰  بیمار رتینوپاتی دیابتی نوع ۲ و ۸۰ فرد عادی به صورت در دسترس انتخاب و به پرسشنامه تنظیم هیجان گارنفسکی و کرایج پاسخ دادند. تحلیل داده ها با روش های آماری توصیفی و تحلیل واریانس چندمتغیره با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۱ انجام شد. یافته ها: تحلیل داده­ها نشان داد که بین نمرات بیماران رتینوپاتی دیابتی نوع ۲ و افراد عادی تفاوت معناداری در خودسرزنش گری، دیگر سرزنش­­گری، تمرکز بر فکر، فاجعه نمایی، کم اهمیت شماری، تمرکز مجدد مثبت، ارزیابی مجدد مثبت، پذیرش و تمرکز مجدد بر برنامه ریزی (P< ۰/۰۱) وجود دارد. نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر می­توان گفت بیماران رتینوپاتی دیابتی نوع ۲ از نظر تنظیم هیجان دچار نارسایی های بیشتری نسبت به همتایان عادی خود هستند. به عبارتی نمره بیماران دیابتی در راهبردهای سازش نایافته بیشتر از همتایان عادی و در راهبردهای شازش یافته نمره همتایان عادی بیشتر است.  

کلیدواژه ها

emotion regulation, Diabetes, Retinopathy, تنظیم هیجان, دیابت, رتینوپاتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.