بررسی رسوب شناسی و منشأ یابی رسوبات ماسه ای بخش جنوبی تالاب انزلی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پانزدهمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI15_385
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1703
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب سبزی والا

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

حمیدرضا پاکزاد

عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

محمدعلی مکی زاده

استاد یار دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

مهدی کمالی

مربی، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

تالاب انزلی در ساحل جنوب غربی دریای خزر، واقع در استان گیلان و در جنوب بندر انزلی گسترده شده است. رسوبات ماسه ای بخش جنوبی تالاب انزلی بر اثر فرسایش مکانیکی توسط 6 رودخانه مجاور در تالاب انزلیتجمع یافته اند. در این محدوده تعداد 9 نمونه با استفاده از دستگاه نمونه بردار برداشت شده. این نمونه ها از نظردانه بندی (الک خشک و مرطوب)، کلسی متری و کانی شناسی مورد بررسی قرار گرفته اند. همراه با آنالیز دانهبندی پارامتر های رسوبی مانند: میانگین، جورشدگی، کج شدگی و کشیدگی، گردشدگی نیز محاسبه گردید.نتایج حاصل از دانه بندی نشان می دهد که رسوبات سطحی موجود در منطقه اکثراً ماسه دانه متوسط تا ریز می باشند. میزان کربنات کلسیم بین 10% -0/1 متغیر است. با مطالعه مقاطع نازک، این ناحیه از خرده سنگ های آذرین درونی (گرانیت، دیوریت و گابرو)، آذرین بیرونی (توف، آندزیت و بازالت)، دگرگون (کوارتز مسکویت شیست،بیوتیت شیست، کلریت شیست و ترمولیت شیست) و رسوبی (ماسه سنگ آرکوزی، ماسه سنگ لاتریتی و چرت)تشکیل شده است. فلدسپات آلکان (آلبیت)، پلاژیوکلاز، کوارتز، پیروکسن و الیوین از کانی های اصلی، زیرکن،آپاتیت و تورمالین از کانی های سنگین و کلسیت، کلریت و سریسیت از کانی های ثانویه این ماسه محسوب می شوند. در این میان خرده سنگ های آذرین بیرونی سهم بیشتری 65%-15 نسبت به خرده سنگ های آذرین درونی 40%-50 دگرگون 12%-10 رسوبی 26%-5 ) را به خود اختصاص داده اند. این چنین خصوصیاتی از تشکیل دهنده های ماسه نشان دهند نزدیک بودن منشأ است و ماسه ها مسافت طولانی را طی نکرده اند.

کلیدواژه ها

رسوب شناسی، کانی شناسی، نهشته های ماسه ای ، تالاب انزلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.