مطالعه تاکسونومی عددی جنس Artemisia L.(Asteraceae) در استان اصفهان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تاکسونومی و بیوسیستماتیک، دوره: 13، شماره: 47
  • کد COI اختصاصی: JR_TBJ-13-47_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا کربلایی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زیست شناسی گیاهی و جانوری، دانشکده علوم و فناوری های زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

غلامرضا بلالی

دانشیار گروه زیست شناسی گیاهی و جانوری، دانشکده علوم و فناوری های زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

آزاده اخوان روفیگر

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

علی باقری

استادیار گروه زیست شناسی گیاهی و جانوری، دانشکده علوم و فناوری های زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

  Artemisia L. بزرگ ترین جنس قبیله  Anthemideaeو یکی از جنس های بزرگ در خانوادهAsteraceae  است. در سطح جهانی، تعداد گونه های این جنس بیش از ۵۰۰ گونه است که در کشور ایران ۳۴ گونه و در استان اصفهان هشت گونه از آن گزارش شده است. پراکنش وسیع گونه های Artemisia در ایران، این جنس را عنصر غالب رویشگاههای ایرانی - تورانی کرده است. به منظور مطالعات ریخت شناسی جنس Artemisia، صفات کمی و کیفی مربوط به ساختارهای زایشی و رویشی گیاه در ۶۴ نمونه مطالعه شده، جمع آوری شد؛ سپس براساس صفات ریخت شناسی استخراج شده از گونه ها و با استفاده از نرم افزارهای ۶.۵  GenAlExو۲.۰۲  NTsys نمودارهای خوشه ای و تجزیه به مولفه اصلی(PCoA) رسم شد. در نمودار خوشه ای، گونه های سه زیرجنسSeriphidium Besser ex Less. ، Dracunculus Besser Rydb. و Artemisia در خوشه های مجزا و در کنار هم قرار گرفتند و نتایج پژوهش حاضر نشان داد برخی صفات مانند جنسیت و حالت گل های کلاپرک، وضعیت کرک در ساقه و نهنج، وجودداشتن یا وجودنداشتن دمبرگ برگ های قاعده ای و میانی، وضعیت کرک در دو طرف سطح برگ و نیز شکل برگه های بیرونی و پوشش کرکی آنها، ارزش تاکسونومیکی بیشتری دارند. درنهایت، کلید شناسایی گونه های Artemisia استان اصفهان تهیه شد.

کلیدواژه ها

Artemisia, تاکسونومی, پراکنش, استان اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.