چالش های معدن کاوی سیارکی از دیدگاه فنی، اقتصادی و حقوقی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه فناوری در مهندسی هوافضا، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JTAE-5-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 359
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم امیری

دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی

مهدی جعفری ندوشن

دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی

چکیده

این مقاله به تحلیل ظرفیت بالقوه سیارک ها در تامین مواد و منابع معدنی از سه دیدگاه فنی، اقتصادی و حقوقی پرداخته است. بدین منظور سیارک های نزدیک زمین که دسترس پذیری بهتری دارند، به عنوان کاندیدای معدن کاوی در نظر گرفته شده اند. علاوه بر مرور مسائل فنی، ارزیابی اقتصادی برای دو عنصر پلاتینیوم و طلا ارائه شده است که نتایج بیانگر به صرفه بودن صنعت معدن کاوی فضایی تحت شرایط مفروض است. مهمترین چالش پیش رو در شکل گیری این حوزه مسائل فنی و به صرفه بودن اقتصادی نیست، بلکه خلاء های قانونی و حقوقی است که ریسک سرمایه گذاری را بالا برده و بهره برداران و سرمایه گذاران را دچار سردرگمی و ابهام می کند. با این وجود، بهره برداری از سیارک های نزدیک زمین از نظر فنی امکان پذیر بوده و این مسئله در آینده نزدیک با توجه به رشد و بلوغ فناوری فضایی، نیاز بشر به فلزات و مواد معدنی، کمبود آن بر روی زمین و افزایش هزینه های استخراج، مورد توجه طیف وسیعی از دولت ها و شرکت های خصوصی قرار خواهد گرفت.

کلیدواژه ها

معدن کاوی سیارکی, سیارک های نزدیک زمین, مدل اقتصادی, رژیم حقوقی فضایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.