ضرورت تامین امنیت جمعی در منطقه خلیج فارس با نگاه به روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست دفاعی، دوره: 30، شماره: 115
  • کد COI اختصاصی: JR_JIHU-30-115_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 305
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس نیلفروشان

استادیار، دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام، تهران، ایران

حمید نقی زاده

دانشجوی دکتری امنیت ملی، دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی، تهران، ایران

چکیده

خلیج فارس یکی از راهبردی ترین مناطق جهان است که وجود منابع بزرگ نفت و گاز و موقعیت راهبردی، اهمیت آن را برای قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای دوچندان کرده است. از قرن های متمادی، منطقه، شاهد رقابت و چالش بین قدرت های منطقه ای (ایران و عربستان) و فرامنطقه ای برای گسترش حضور و نفوذ خود بوده است. در دوران تسلط ۱۵۰ساله پرتغالی ها (۱۶۶۰-۱۵۱۰) و انگلیسی ها حفظ و کنترل منطقه خلیج فارس برعهده آنان بود و با خروج نیروهای انگلیسی در سال ۱۹۷۱، امریکا نقش ضامن امنیتی خلیج فارس را برعهده گرفت و با سامانه های امنیتی و ارائه ترتیبات منطقه ای همانند شورای همکاری خلیج فارس نتوانست به امنیت پایدار خلیج فارس کمک کند و این درحالی است که این منطقه حساس به دلیل موقعیت و ویژگی های خود همواره نیازمند صلح و امنیت پایدار و دائمی بوده است.این مقاله به دنبال آن است ضمن تبیین ضرورت تامین امنیت در منطقه خلیج فارس، نظام امنیتی مطلوب را که همان امنیت دسته جمعی واحد، هماهنگ، منسجم و بومی(درون زا) است، معرفی و اصول و ملاحظات حاکم بر مذاکرات و روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی برای ایجاد امنیت پایدار در منطقه خلیج فارس را برشماری نماید. 

کلیدواژه ها

امنیت, امنیت جمعی, امنیت ملی, خلیج فارس, جمهوری اسلامی ایران, عربستان سعودی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.