بررسی میزان آلودگی فلزات سنگین در خاک های شهرستان فریدون شهر، استان اصفهان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه رسوب شناسی کاربردی، دوره: 9، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_PSJBA-9-17_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 269
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین ساریخانی

استادیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم آباد

امین جمشیدی

استادیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم آباد

شیرین بهرامی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم آباد

آرتیمس قاسمی دهنوی

استادیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم آباد

چکیده

در پژوهش حاضر، میزان غلظت و توزیع مکانی آلودگی­های مرتبط با عناصر سنگین در خاک­های شمال شهرستان فریدون شهر (استان اصفهان)، مورد بررسی قرار گرفته است. برای انجام این پژوهش، تعداد ۲۲۰ نمونه خاک برداشت شده و پس از تجزیه توسط فناوری طیف­­سنج جرمی جفت ­شده پلاسمای القایی(ICP-MS) ، ارزیابی آلودگی فلزات سنگین توسط شاخص­های زیست­محیطی شامل شاخص زمین­انباشت (Geoaccumulation Index, Igeo)، شاخص بار آلودگی (Pollution Load Index, PLI)، ضریب غنی­شدگی (Enrichment Factor, Ef) و ضریب آلودگی  (Contamination Factor, Cf)مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج شاخص زمین­انباشت نشان­دهنده آن است که خاک منطقه از عناصر Cr و Sc در محدوده آلوده قرار گرفته است. شاخص بار آلودگی در همه عناصر به استثنای Mn مقادیر بالایی را نشان می­دهد، این در حالی است که ضریب غنی­شدگی عناصر Cr, Mn, Sr, Pb نشان می­دهد که خاک منطقه دارای آلودگی است. شاخص ضریب آلودگی، آلودگی بسیار بالایی را برای عنصر Cr نشان می­دهد. حداقل و حداکثر غلظت فلزات سنگین مرتبط با عناصر Mn و Ba است. پراکندگی همه عناصر به استثنای عناصر B و Co دارای توزیع نامتقارن هستند.

کلیدواژه ها

خاک, آلاینده, شاخص زمین انباشت, ضریب غنی شدگی, شاخص بارآلودگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.