نظام نمادین یاوردهی در فرهنگ روستاهای استان گیلان با تاکید بر موزه میراث روستایی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر اسلامی، دوره: 18، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_ISLART-18-41_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 258
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرضا فرقان

گروه جامعه شناسی واحد دهاقان،دانشگاه آزاد اسلامی دهاقان، ایران

اسماعیل جهانبخش

گروه جامعه شناسی واحد دهاقان، دانشگاه آزاد اسلامی دهاقان، ایران

اصغر محمدی

استاد یار جامعه شناسی واحددهاقان، دانشگاه آزاد اسلامی دهاقان، ایران،

چکیده

یاوردهی یا همیاری جزء خرده فرهنگ­های کشور بوده و چون در حیطه مقوله فرهنگ جای می­گیرد از اهمیت به­سزایی برخوردار است. این فرهنگ در مناطق روستایی بیشر به چشم می­خورد. از آنجا که هنوز در بسیاری از روستاهای کشور این نظام نمادین وجود دارد لذا بررسی دقیق آن راهگشای تقویت این خرده فرهنگ است. موزه میراث روستایی استان گیلان یکی از موزه­های طبیعی است که مثال آشکاری از سنن محلی و روستایی در این منطقه است. روش تحقیق این پژوهش، کیفی بوده و در این خصوص از روش اتنوگرافی[۱] با رویکرد جامعه شناسی استفاده شده است. تکنیک جمع آوری اطلاعات نیز، مصاحبه، یادداشت برداری و مشاهده (تحقیق میدانی) بوده است. در این زمینه، جمعیت مورد بررسی در استان گیلان شامل کشاورزان ۱۱ روستا بوده است. بر این اساس، نمونه­های انتخاب شده، بدین­گونه اند: ۲۴ نفر از روستاییان شرکت کننده در مصاحبه، از استان گیلان گزینش شدند.  به تعبیری از نمونه­گیری هدفمند استفاده شده است؛ که نتایج حاصله با نگرش به یافته­ها در  استان  گیلان بدین قرار است، پیامدهای همیاری با شاخص­های سرمایه اجتماعی، همچون مشارکت، احساس تعهد و دوستی و رفاقت، مبنی بر وجود سرمایه اجتماعی به عنوان یک دارایی ارزشمند در روستاهای دارای خرده فرهنگ مذکور، مورد تایید قرار گرفت. همچنین نتایج حاصله از یافته­ها در خصوص مقوله مبادله، بیانگر اثبات وجود تنوع و گستردگی روابط در نزد روستائیان همیار و بهره­گیری از منفعت عاطفی و اقتصادی  در نتیجه­ی همیاری هاست. اهداف پژوهش:۱.بررسی نقش یاوردهی در وجود یا نبود همدلی در امور روستایی و به تعبیری نقش آن در انسجام و وحدت روستاییان.۲.بررسی نظام نمادین یاوردهی در موزه میراث روستایی گیلان.سوالات پژوهش:۱.نقش یاریگری در وجود یا نبود همدلی در امور روستایی و به تعبیری نقش آن در انسجام و وحدت روستاییان چگونه است؟۲.نظام نمادین یاوردهی چه انعکاسی در موزه میراث روستای استان گیلان داشته است؟

کلیدواژه ها

خرده فرهنگ یاوردهی, گیلان, سرمایه اجتماعی, موزه میراث روستایی گیلان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.