بررسی تاثیر مسیل بحره بعنوان فیوز، جهت کنترل سیلاب رودخانه کارون در دو وضعیت موجود و اصلاح شده

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: اولین همایش ملی مهندسی مسیلها (کالها)
  • کد COI اختصاصی: MASEEL01_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1427
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهران جعفری

دفتر فنی-معاونت طرح و توسعه شبکه های آبیاری و زهکشی- سازمان آب و برق خوزس

محمدتقی منصوری کیا

فتر فنی- معاونت طرح و توسعه شبکه های آبیاری و زهکشی- سازمان آب و برق خوزست

چکیده

رودخانه کارون بطول 850 کیلومتر و عرض متفاو ت ، از دره های تنگ عمیق در سرچشمه تا بستر پهن و گسترده در مصب، از بزرگترین و طویل ترین رودهای ایران است . این رود پس از رودخانه اروندرود، پهن ترین رودخانه در استان خوزستان می باشد . سرچشمه آن از ارتفاعات زردکوه بختیاری در جبال زاگرس می باشد . بدلیل گستردگی زیاد حوضه های آبریز و تعدد زیاد شاخه های متصل به رودخانه کارون، این رودخانه دارای دبی سیلابی بسیار بالایی ب وده لذا همواره، در سالهای گذشته، اراضی شهرها و روستاهای مجاور خود را دستخوش سیلابهایی نموده است . در راستای کنترل سیلاب این رودخانه در بازه های مختلف، مطالعاتی جهت احداث سدهای مخزنی در سرشاخه ها، احداث دایک های کنترل سیلاب، انحراف بخش هایی ازدبی سیلابی و . . . انجام شده و یا در حال انجام می باشد. مسیل بحره، بعنوان یک مسیل طبیعی، با انحراف بخشی از دبی سیلابی رودخانه کارون، باعث کاهش تراز سطح آب سیلابی می گردد . این مسیل، در دبی پایه رودخانه کارون، هیچ عملکردی نداشته بلکه فقط در مواقع سیلابی بعنوان یک فیوز، بخشی از جریان سیلابی را، منحرف می نماید . در حال حاضر، بدلیل توسعه شهری و ساخت سازه های تقاطعی در مسیر نهر بحره و در نتیجه کاهش عرض در دهانه و بازه ابتدای ورودی و همچنین رسوبگذاری درطول مسیر آن، میزان دبی عبوری و در نتیجه تاثیر آن در کنترل سیلاب رود خانه کارون کاهش یافته اس ت . در این مقاله ، با مقایسه سه حالت ذیل، با یکدیگر، تاثیر مسیل بحره را، بعنوان یک فیوز، جهت کنترل سیلاب ( کاهش تراز سطح آب ) رودخانه کارون مورد بررسی و ارزیابی قرار خواهیم داد: -1 وضعیت موجود رودخانه کارون و مسیل بحره -2 وضعیت موجود رودخانه کارون و اصلاح مسیل بحره -3 لایروبی رودخانه کارون و اصلاح مسیل بحره

کلیدواژه ها

کارون، کنترل سیلاب، مسیل طبیعی، فیوز، مسیل بحره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.