بررسی اثر جنس و شرایط کشتار بر راندمان، ترکیب وزنی و میزان افت در مراحل مختلف پس از کشتار لاشه شترمرغ و ارزیابی اقتصادی آن

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوماهنامه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IFST-10-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 235
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هما بقایی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان

محمد جواد وریدی

گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

مهدی وریدی

گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

تعیین ترکیبات وزنی بدن دام به خصوص شترمرغ به علت نوپا بودن صنعت پرورش آن در ایران و همچنین بررسی اثر جنس و شرایط کشتاری بر کیفیت لاشه از جایگاه ویژه ای در صنعت گوشتی برخوردار است. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، میزان راندمان گرم شترمرغ ۹۳/۵۵درصد بوده که از راندمان سرد (۷۰/۵۴درصد) بیشتر می باشد ) ۰۵/۰ (p> . خون، پر و پوست بیشترین و سر کمترین جزء ترکیبات وزنی شترمرغ را تشکیل داد و اثر جنس بر ترکیبات وزنی بدن غیرمعنی دار به دست آمد. میزان افت سرد کردن لاشه های شترمرغ حدود ۲/۲ درصد بود که در جنس نر و ماده تفاوت معنی داری با هم نداشت ) ۰۵/۰ (p> . میانگین افت خونابه در روز اول پس از کشتار ۵۲/۱درصد و در روز هفتم ۶۸/۱درصد بود. مقدار افت پخت به طور متوسط در جنس نر ۸۵/۳۱درصد و در جنس ماده ۵۵/۳۳درصد محاسبه گردید. همچنین میانگین افت پخت در نمونه های شترمرغ شوک دیده ۳۰/۳۳درصد و در نمونه های بدون بیهوشی ۱۰/۳۲درصد اندازه گیری شد. علیرغم افزایش افت خونابه و افت پخت طی مدت نگهداری گوشت تا ۱۴ روز، اثر معنی داری از زمان، جنس و شرایط کشتار در هر دو میزان افت مشاهده نگردید ) ۰۵/۰ (p> .

کلیدواژه ها

ترکیب وزنی, شترمرغ, شرایط کشتار, گوشت, لاشه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.