ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس استخراج شده از گیاه باریجه (Ferula gummosa Boiss) در روغن مخصوص سرخ کردنی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوماهنامه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 11، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IFST-11-5_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 235
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا هاشمی

کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

محمد حجتی

دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

محمد طاهانژاد

دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

چکیده

ترکیبات گیاهان معطر به دلیل فعالیت آنتی رادیکالی به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی در فراورده های غذایی و بیولوژیکی مصرف می شوند. هدف از این مطالعه استخراج و شناسایی ترکیبات اسانس باریجه، ارزیابی فعالیت آنتی رادیکالی اسانس با انجام آزمون های و بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی آن در روغن مخصوص سرخ کردنی می باشد. شناسایی ترکیبات اسانس استخراج شده با کلونجر با روش کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی و میزان فنول کل اسانس با استفاده از روش فولین- سیوکالتو محاسبه شد. فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس در روغن مخصوص سرخ کردنی در شرایط اکسیداسیون تسریع شده (دمای ۹۰ درجه سانتی گراد) در طی هفت روز، با اندازه گیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید تعیین و با TBHQ مقایسه شد. نتایج نشان داد عمده ترین ترکیبات موجود در اسانس باریجه بتا پینن (۹/۳۷٪) ، آلفا پینن (۰۵/۹٪) و ترپینن ۴ ال (۷۸/۷٪) بود. در آزمون DPPH مقدار EC۵۰ اسانس باریجه ۰۹۴/۰ میلی گرم بر میلی لیتر به دست آمد و میزان ترکیبات فنولی ۷/۵۹ میلی گرم در هر گرم ماده خشک اندازه گیری گردید. بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون ABTS بیشترین فعالیت آنتی رادیکالی مربوط به غلظت ۱ میلی گرم بر میلی لیتر اسانس باریجه (بازدارندگی۱۹/۷۲ درصد، معادل غلظت۱۱۳/۰میلی گرم بر میلی لیتر آسکوربیک اسید) بود. همچنین در آزمون آون، اسانس باریجه در غلظت های ۵۰۰ و ۱۰۰۰ پی پی ام توانست بهتر از آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ در سطح ۲۰۰ پی پی ام عمل کند. نتایج نشان دهنده اثر اسانس باریجه در به تاخیر انداختن اکسیداسیون روغن داشت. بنابراین می توان از اسانس باریجه به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی روغن در غذا استفاده کرد.

کلیدواژه ها

اسانس, باریجه, Ferula gumosa Boiss, آنتی اکسیدان, ͦ DPPH, گازکروماتوگرافی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.