سنجش و سطح بندی توسعه یافتگی شهرستان های استان همدان از لحاظ شاخص های بهداشت و درمانی با استفاده از تاپسیس فازی (FTOPSIS) و Arc GIS

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه آمایش محیط، دوره: 13، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_EBPT-13-51_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 330
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین غضنفرپور

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی دانشگاه شهید باهنر کرمان

حسین موسی زاده

(دانشجوی دکتری، دانشگاه بوداپست مجارستان)

مهدی خداداد

(دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی)

چکیده

 در جریان هرگونه تصمیم­گیری اعم از برنامه­ریزی، مدیریت، ارزیابی و یا کنترل چنانچه در طلب و جستجوی شرایطی مطلوب هستیم، باید در راستای ایجاد تعادلی منطقی و واقع­بینانه بین مناطق به لحاظ برخورداری از امکانات و خدمات حرکت کنیم. گام اول در جهت چنین حرکتی شناخت وضع موجود و امکانات و محدودیت­های آن است. مساله اساسی تحقیق این است که توزیع متعادلی از نظر امکانات بهداشتی و درمانی در سطح استان همدان برقرار نیست. روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و رویکرد حاکم بر آن کاربردی است. داده­های مورد نیاز با بهره­گیری از آمار مربوط به سالنامه آماری استان همدان در سال ۱۳۹۲ استخراج گردیده و جهت ارزیابی شهرستان­های استان از لحاظ برخورداری از خدمات بهداشتی– درمانی از ۱۴ شاخص استفاده گردیده است. تحلیل داده­ها با استفاده از تکنیک آنتروپی­­شانون و تاپسیس فازی (FTOPSIS) و با استفاده از نرم­افزار­ SPSS صورت پذیرفته و به منظور ترسیم نقشه­ها از نرم­افزار Arc GIS استفاده گردیده است. یافته­های تحقیق حاکی از آن بود که پراکنش شاخص­های بهداشتی درمانی در پهنه استان همدان به صورت قطبی و ناموزون است و رابطه­ای منطقی بین سطح جمعیت و سطح توسعه بهداشتی درمانی برقرار نیست به گونه­ای که شهر همدان مرکز سیاسی اداری استان برخوردارترین شهر بوده و بقیه شهرستان­های استان در شرایط متوسط بالا و پایین و محروم قرار دارند. نتایج پژوهش ضرورت نگاهی عدالت­محور در عرصه برنامه­ریزی و توزیع خدمات به منظور ارائه خدمات با مطلوبیت بهتر و اقتصادی است.

کلیدواژه ها

توسعه یافتگی, شاخص های بهداشت و درمان, تاپسیس فازی (FTOPSIS), استان همدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.