پژوهشی بر نقش و کارکرد عناصر چهارگانه آب، باد، خاک و آتش، در معماری سنتی ایرانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی تاریخ، باستان شناسی و فلسفه
  • کد COI اختصاصی: HAPCONF02_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1793
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه رسولی

دانشجوی کارشناسی مدیریت بازرگانی، دانشگاه آزاد اسلامی مرکز اراک.

لیلا رضایی فرد

دانشجوی گارشناسی ارشد پژوهش هنر، دانشگاه پیام نور تهران.

چکیده

سرزمین ایران, با سابقه ای طولانی و درخشان در زمینه هنرهای گوناگون, سهم بی بدیلی در توسعه و تکامل معماری جهان دارد. بناهای تاریخی و آثار چشم نوازی که در گستره این کشور باستانی پراکنده است و آنچه در طول زمان به دلایل مختلف از میان رفته است, نتیجه قرون متمادی تلاش و کوشش نیاکان هنرمند ماست. این آثار ارزشمند معماری که، معرف فرهنگ و تمدن ایران و ایرانی است, دستاورد تلاش متمادی هنرمندانی است که با اعتقاد، ایمان و ابتکار، در تکامل و توسعه هرچه بیشتر هنر معماری, کوشیده اند. بررسی ها و کاوش های باستان شناسی حکایت از آن دارد که سابقه معماری ایران به حدود هزاره هفتم قبل از میلاد میرسد. از هزاران سال پیش که انسان با چهار عنصر خاک, آب, آتش و باد, آشنا شد، کوشید تا از هریک بهره ای مناسب کسب نماید. انسان ابتدا با خاک آشنا شد و به مرور زمان نحوه استفاده و بهره گیری از این عنصر مهم را فرا گرفت, برای در امان ماندن از گزند حوادث طبیعی و حمله حیوانات وحشی ابتدا به غارها پناه برده و بعد از آشنایی با یکی دیگر از عناصر مهم به نام آب و مخلوط کردن آن با خاک و خاشاک به فکر ایجاد سرپناهی افتاد که در عین پوشیدگی منافذی برای عبور نور( عنصر آتش) همچنین روزنه هایی برای ورود هوا( عنصر باد) داشته باشد. همانطور که ذکر شد انسان اولیه به مرور زمان با استفاده از چهار عنصر اصلی در ساخت سرپناه, اولین اثرات این عناصر چهارگانه را در معماری نمایان کرد. پژوهش حاضر ضمن معرقی عناصر چهارگانه به بررسی کاربردی هر یک از این عناصر در معماری اصیل ایرانی پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

معماری سنتی، ایران، آب، باد، خاک، آتش.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.