بررسی تاثیر فرهنگ عشیره ای- طایفه ای بر رفتارانتخاباتی (مطالعه موردی روستائیان حوزه انتخابیه دنا)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیای سیاسی، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPG-3-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی باقری دولت آبادی

دانشگاه یاسوج

محمد مجاهدزاده

دانشگاه یزد

فرزاد اکبری

دانشگاه اصفهان

سید اصغر باقری نژاد

دانشگاه یزد

چکیده

رفتار انتخاباتی به بررسی شیوه رفتار احزاب و نامزدهای انتخاباتی و نیز رای دهندگان و نحوه تعامل میان آنها در خلال انتخابات می­پردازد. رفتار انتخاباتی یکی از شاخصه­های مهم ارزیابی میزان حاکم بودن فرهنگ دموکراتیک در کشورها محسوب می­شود. در ایران رفتار انتخاباتی افراد در حوزه­های جغرافیایی مختلف با یکدیگر تفاوت دارد. این تفاوت هم بین شهر و روستا و هم بین مناطق دارای فرهنگ طایفه­ای با مناطق دارای فرهنگ غیرطایفه ای وجود دارد. سوال محوری پژوهش حاضر این است که فرهنگ عشیره­ای و طایفه­ای چه تاثیری بر رفتار انتخاباتی روستائیان حوزه انتخابیه دنا دارد؟ طبق فرضیات تحقیق «بین فرهنگ عشیره­ای- طایفه­ای و رفتار انتخاباتی روستائیان رابطه معناداری وجود دارد». همچنین «بین نخبگان طایفه­ای و رفتار انتخاباتی روستائیان رابطه معناداری وجود دارد». روش تحقیق در این پژوهش به شیوه پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را روستائیان شهرستان دنا تشکیل می­دهند. روش جمع آوری داده­ها به صورت نمونه گیری اتفاقی ساده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران ۲۵۰ نفر بود که با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد بین فرهنگ طایفه­ای – عشیره ای، نخبگان قومی-طایفه­ای و رفتار انتخاباتی رابطه معناداری وجود دارد. به گونه­ای که تغییر در فرهنگ طایفه­ای–عشیره­ای و نخبگان قومی و عشیره­ای در رفتار انتخاباتی روستاییان شهرستان دنا تغییر ایجاد می­کند یعنی با افزایش در شاخص فرهنگ طایفه­­ای – عشیره­­ای و نخبگان قومی، شاخص رفتار انتخاباتی روستاییان شهرستان دنا کاهش می­یابد. لذا می­توان روستاهای شهرستان دنا را همانند «شهرهای طایفه­ای» در نظر گرفت و مدعی شد که دیدگاه نخبگان قومی و عشیره ای می تواند پیش بینی­کننده مناسبی برای رفتار انتخاباتی در آنها باشد.

کلیدواژه ها

نخبگان طایفه ای, فرهنگ عشایری, رفتار انتخاباتی, شهرستان دنا, انتخابات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.