تحلیل اثرات ارتقاء جایگاه سیاسی شهر اردبیل بر توسعه فضایی شهر

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیای سیاسی، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPG-3-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 256
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شماعی

دانشگاه خوارزمی

موسی کمانرودی کجوری

دانشگاه خوارزمی

سید علی خلیلی اوماسلان سفلی

دانشگاه خوارزمی

چکیده

سیاست بازتقسیم ‎سیاسی فضا، غالبا به‎عنوان یکی از ابزارهای اداری- سیاسی هر کشور برای مدیریت بهینه سرزمین است. این پژوهش، با هدف تحلیل نقش پیشران های بازتقسیم سیاسی فضا در استان اردبیل و آثار آن طی سال­های ۱۳۷۵ تا ۱۳۹۵ انجام گرفته است. این پژوهش کاربردی و با روش توصیفی-تحلیلی است، برای گردآوری داده ها و اطلاعات از روش های کتابخانه‎ای-اسنادی بهره گرفته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده­ها از نرم افزار SPSS ، و مدل­های هلدرن و آنتروپی شانون استفاده و از نرم­افزار ENVI برای آشکارسازی توسعه فضایی شهر و تصاویر ماهواره­ای استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان دادند که بین شاخص­های ارتقاء جایگاه سیاسی با مساحت شهر رابطه مستقیم و مثبت وجود دارد. نتایج مدل هلدرن و آنتروپی شانون مشخص ساختند که توسعه این شهر به­صورت پراکنده­ صورت گرفته و سطح این شهر از ۰۹/۱۸۹۹هکتار در سال ۱۳۷۵ به‎حدود ۸/۳۲۸۶ هکتار در سال ۱۳۹۵ افزایش داشته و منجر به تغییر کاربری زمین های کشاورزی شده است. پس از سیاست بازتقسیم ‎سیاسی فضا، احداث شهرک ها و شکل­گیری سکونتگاه های غیررسمی، توسعه دانشگاه، بیمارستان، مرا کز فرهنگی و اجتماعی و بناهای اداری از دیگر پیامدهای ارتقاء جایگاه سیاسی این شهر است. این فرایند موجب غفلت از توسعه شهرستان­های دیگر و مهاجرت­های بی‎رویه به شهر اردبیل و توسعه فضایی شهر شده است. تمرکز بودجه­های عمرانی بیشتر بر توسعه دانشگاه، بیمارستان، مراکز فرهنگی و اجتماعی، بناهای اداری در این شهر بوده ­است. درنتیجه، نقش تقسیمات سیاسی در نظام­های سیاسی و تحت تاثیر مدیریت های مختلف پیامد های متفاوتی دارد.

کلیدواژه ها

ارتقاء جایگاه سیاسی, توسعه فضایی شهر, تقسیمات کشوری, شهر اردبیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.