پترولوژی و ژئوشیمی توده های مافیک و اولترامافیک شرق امام زاده هاشم (جنوب گیلان)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-6-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان صلواتی

آزاد اسلامی واحد لاهیجان

رضا فهیم گیلانی

آزاد اسلامی واحد لاهیجان

چکیده

در شرق امام زاده هاشم در جنوب استان گیلان و در بین پوشش جنگلی انبوه، توده های مافیک و اولترامافیکی در بین سنگهای واحد شمشک (ژوراسیک) قابل مشاهده است. کومولاهای اولترامافیک شامل کلینوپیروکسنیت، کلینوپیروکسنیت های پلاژیوفر و الیوین-کلینوپیروکسنیت هستند و سنگهای مافیک با توجه به کانیهای تشکیل دهنده به انواع گابروها، الیوین گابرو، بیوتیت گابرو، گابروهای آمفیبول دار تفکیک می شوند. بر اساس داده های ژئوشیمیایی، سنگهای مورد مطالعه دارای ماهیت تولئیتی بوده و در نمودارهای تشخیص جایگاههای تکتونیکی در محیط قوس قرار می گیرند. الگوی REE نرمال شده به کندریت غنی شدگی LREE را نسبت به HREE نشان می دهد. تهی شدگی از عناصر Ti,Zr, Nb در نمودارهای عنکبوتی نرمالایز شده این سنگها به گوشته اولیه و مورب مشاهده می شود که از مشخصه های ماگماهای جزایر قوسی می باشد. همچنین غنی شدگی از عناصر LILE و تهی شدگی از عناصر HFSE نیز نشان دهنده ماگمای مناطق قوس فرورانش می باشند. با توجه به نشانه های زمین شناسی و ژئوشیمیایی می توان توده های مافیک و الترامافیک شرق امام زاده هاشم را به عنوان بخشی از سکانس افیولیتی جنوب دریای خزر دانست که در یک سیستم تکتونیکی سوپراسابداکشن تشکیل شده اند.

کلیدواژه ها

پترولوژی, ژئوشیمی, گابرو, اولترامافیک, امام زاده هاشم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.