بررسی ارتباط ساختاری زایشی کانی سازی مس در مناطق خضرآباد و شهر بابک: با استفاده از آنالیزهای Fry و Fractal

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-7-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا زراسوندی

شهید چمران اهواز

بابک سامانی

شهید چمران اهواز

هوشنگ پورکاسب

شهید چمران اهواز

زهرا خورسندی

شهید چمران اهواز

یعقوب جلیلی شاه منصوری

بیرجند

چکیده

مناطق کانه دار خضرآباد و شهربابک به ترتیب واقع در استانهای یزد و کرمان، در کمربند آتشفشانی نفوذی ایران می باشند که دارای پتانسیل کانه زایی مس با عیار مطلوب هستند. توده های گرانیتوئیدی با نفوذ در واحدهای رسوبی کرتاسه و سکانس آتشفشانی رسوبی بعد از آن (ائوسن میوسن)، کانه زایی مس پورفیری و اسکارن سازی را در منطقه باعث شده اند. هدف از انجام این تحقیق بررسی نقش کنترل کننده های ساختاری به خصوص گسلهای امتدادلغز بزرگ و گسلهای ثانویه مرتبط با آنها در جای گیری کانسارهای مس پورفیری است. آنالیز Fry و Fractal به عنوان روشهای مکمل جهت ایجاد این ارتباط در فهم چگونگی توزیع مکانی و ارزیابی ذخایر معدنی به کار رفته است. به طور کلی روند عمومی تجمع کانیایی در مناطق خضرآباد و شهربابک به صورت NW/SE ، NE/SW می باشد و هم خوانی نسبتا خوبی را با روند شکستگیهای غالب منطقه با ماهیت کششی نشان می دهد، نتایج آنالیز Fry و Fractal نشان دهنده همبستگی خوبی بین چگونگی توزیع مکانی اندیس های مس و روند عمومی شکستگیها و گسلها می باشد. به طور کلی نتایج حاصله نشان می دهد که جای گیری این توده ها به همراه کانه زایی مس با زایش عمدتا پورفیری، در یک شکستگی و یا فضای کششی۱ صورت گرفته که این زون های کششی مابین گسلهای راستالغز فرعی ناشی از یک مولفه دگرشکلی اصلی تشکیل شده است. لذا شناسایی این زون های کششی و توده های گرانیتوئیدی جای گیر شده در آنها می تواند به عنوان یک الگوی اکتشافی جهت کانسارسازی مس در مناطق خضرآباد و شهربابک مدنظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها

کانه زایی مس, مس پورفیری, کنترل کننده های ساختاری, آنالیز Fry, Fractal

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.