نگاه تاریخی به بررسی اشعار قبرنوشته ها در شهرستان پیرانشهر

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر و فرهنگ، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARTS-3-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صالح امین پور

استادیار دانشگاه پیام نور

مطلب اسمعیلی

کارشناسی ارشد تاریخ (تاریخ ایران؛ دوره اسلامی) دانشگاه پیام نور مرکز سقز

چکیده

آداب تدفین و تکریم مردگان از جمله مهمترین مظاهر فرهنگ ها و باورهای ملل و اقوام می باشد که امکان مطالعه ی محققان را براساس شکل، معماری و سنگ نبشته ها فراهم آورده است. از دیرباز در سرزمین کهن ما، آداب تدفین معرف فرهنگ ادیان و اقوام ایرانی بوده است. سنگ قبرها که اغلب فرصت ماندگاری بیشتری داشته اند، اسباب انتقال و تعریف باورها و رسوم رایج روزگار خویش را ممکن می ساخته اند. علاوه بر حکاکی آیات قرآنی، معرفی شخصیت و شغل متوفی با حکاکی تصویر حیوانات برتر و مقدس هم چون شیر و اسباب شغلی همچون شانه، کمان و ...، استفاده از اشعار از مهمترین نقوش سنگ های قبور ایرانیان بوده است. در این تحقیق، با بررسی اشعار سنگ های قبرستان پیرانشهر، ضمن کشف زیباشناسی اشعار، تحلیلی جامعه شناسی که از مفاهیم مذکور ارائه شده است که می تواند موید بخشی از آداب و رسوم مردمان این سرزمین باشد. اعتقاد به معاد و برانگیختگی اموات، انسان دوستی، و آرزوی نشاط و شادی اموات از جمله مفاهیم سنگ های قبر گورستان پیرانشهر می باشد که نمود روشنی از دین مداری، آزادگی مردمان این سرزمین می باشد.

کلیدواژه ها

پیرانشهر، گورستان، سنگ قبر، مزار، قبرنوشته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.