تاثیرکاربرد توام ورمی کمپوست و باکتری های ریزوسفری محرک رشد گیاه بر عملکرد دانه کنجد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 23، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-23-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرضا اخگر

دانشیار، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر رفسنجان، رفسنجان، ایران.

پریسا ستوده

دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر رفسنجان، رفسنجان، ایران.

چکیده

به منظور بررسی تاثیر کاربرد هم زمان ورمی کمپوست و باکتری های محرک رشد بر شاخص­های عملکرد، درصد روغن و پروتئین و هم چنین غلظت عناصر در دانه کنجد (.indicum L Sesamum) یک آزمایش گلخانهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در دانشگاه ولی عصر رفسنجان در سال ۱۳۹۳ به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش شامل ورمی کمپوست در چهار سطح (صفر (V۰)، یک (V۱)، دو  (V۲) و چهار (V۳) درصد) و باکتری های محرک رشد در پنج سطح (بدون باکتری (B۰)، تلقیح با یک باکتری از گروه سودوموناسهای فلورسنت دارای توان حل فسفاتهای معدنی (B۱)، تلقیح با جدایهای از باکتری های آزوسپیریلوم (B۲) و ازتوباکتر (B۳) با توان تثبیت نیتروژن، و تلقیح مخلوط سه باکتری (B۴)) بودند. نتایج نشان داد که کاربرد ورمی کمپوست و باکتری های محرک رشد، هر یک به تنهایی باعث افزایش معنیدار درصد روغن (بهترتیب تا ۷/۸۰ و ۴/۱۵ درصد)، غلظت پتاسیم، آهن و منگنز دانه کنجد شدند. هم چنین کاربرد هم زمان ورمی کمپوست و باکتری های محرک رشد توانست به طور معنی داری تعداد و وزن دانه، تعداد و وزن کپسول، میزان پروتئین دانه، غلظت نیتروژن، فسفر و مس دانه را افزایش دهد. در مجموع کاربرد هم زمان ورمی کمپوست و باکتری های محرک رشد، از طریق رابطه همافزایی باعث افزایش عملکرد دانه کنجد و محتوای عناصر معدنی آن شدند.

کلیدواژه ها

آزوسپیریلیوم, ازتوباکتر, سودوموناس فلورسنت, کشاورزی پایدار, کود زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.