نیازسنجی فرهنگی و اجتماعی خانوارها (مورد مطالعه: منطقه ۶ شهرداری مشهد)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FARKH-16-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 676
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید کمال الدین حسینی

عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان خراسن رضوی/ پردیس شهید بهشتی مشهد

مسعود ایمانیان

استادیار جامعه شناسی دانشگاه آزاداسلامی واحد قوچان

صادق حاتمی

دانشجوی دکترای علوم تربیتی دانشگاه بوعلی سینای همدان/ مدرس دانشگاه فرهنگیان خراسان رضوی، پردیس شهید بهشتی مشهد

چکیده

این مقاله پژوهشی، برگرفته از طرح پژوهشی نیازسنجی فرهنگی و اجتماعی خانوار در منطقه ۶ شهرداری مشهد ­است و جامعه آماری این پژوهش را شهروندان ساکن در این منطقه در سال ۱۳۹۴ تشکیل می­دهند. روش پژوهش، پیمایشی­ توصیفی و واحد تحلیل خرد (فرد) است. روش نمونه­گیری نیز طبقه­ای متناسب با استفاده از نقشه و فهرست خانوارها در بلوک­ها و خوشه های نمونه است. تعداد کل جمعیت، ۱۹۸۷۸۲ نفر و تعداد حجم نمونه ۶۳۸ نفر برآورد شده بود. در این پژوهش هشت مجموعه مفاهیم "تعالی فرهنگ شهروندی"، "ارتقای سرمایه اجتماعی و مشارکت های همگانی"، "ارتقای سلامت اجتماعی و کاهش ناهنجاری های شهری"، "ارتقای شادابی، نشاط و تندرستی شهروندان"، "افزایش و ارتقای سطح ارائه خدمات به زائران و گردشگران"، "تاثیرگذاری بر هویت و فضای کالبدی شهر از طریق بهره گیری از هنر اسلامی و ملی"، "توسعه مراکز و فضاهای فرهنگی، اجتماعی، هنری، ورزشی و گردشگری" و "نحوه ورود شهرداری به فعالیت های فرهنگی"، مورد سنجش قرار گرفت. برخی از نتایج این پژوهش نشان داد در زمینه حوزه­های برگزاری آموزش ها، دو اولویت مهم عبارت­اند از: حوزه فرهنگی مذهبی ۸/۴۳% و فنی مهارتی ۵/۲۴%، در زمینه موضوعات آموزش ها، دو اولویت مهم عبارت اند از: خانواده و مهارت ­های زندگی ۳/۲۶% و سلامت عمومی ۷/۱۶%، در زمینه شیوه ارائه آموزش­ها، دو اولویت مهم عبارت­اند از: کلاس­های آموزشی ۹/۲۴% و تبلیغات رسانه­ای ۷/۲۱%، در زمینه موضوعات نمایشگاه­های فرهنگی، دو اولویت مهم عبارت­اند از: خانواده ۷/۲۷% و رسانه و دیجیتال ۳/۲۱% و در زمینه موضوع نمادهای شهری و آثار هنری نیز دو اولویت مهم، موضوع مرتبط با امام رضا (ع) ۵/۳۰ % و موضوع نشاط­افزا ۳/۳۰% بوده­اند.

کلیدواژه ها

فرهنگ شهروندی, سرمایه اجتماعی, فعالیت فرهنگی, شهرداری, نیازسنجی فرهنگی و اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.