واکاوی دلایل ساخت جزایر مصنوعی توسط چین در دریای جنوبی چین

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله جغرافیا و توسعه ناحیه ای، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JGRD-17-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 407
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت مهکویی

واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی

مریم شعبانی

واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

اهداف: دسترسی به سواحل و قلمروهای گسترده دریایی به عنوان یکی از مولفه­ های توسعه یافتن و افزایش قدرت ملی کشورهاست. این درحالی است که آلفرد ثه­یر ماهان، دریاسالار آمریکایی (۱۹۱۴-۱۸۴۰)، موقعیت بحری و داشتن سواحل طولانی را در افزایش قدرت ملی برای کشورهای ابرقدرت (آمریکا) به عنوان امری ضروری تجویز کرد؛ بنابراین، هدف این پژوهش، واکاوی دلایل ساخت جزایر مصنوعی توسط دولت چین در دریای جنوبی چین است. روش: این مقاله با رویکرد به نظریه قدرت دریایی ماهان، با روش کیفی و ماهیت توصیفی- تحلیلی، با استفاده از منابع کتابخانه­ ای و سایت­های اینترنتی انجام گرفته است. یافته ها/نتایج: براساس یافته ­ها، امروزه دریاها بیش از ۸۰ درصد از حجم صادرات و واردات کالاها را به خود اختصاص داده­اند و داشتن موقعیت ساحلی در دریاهای آزاد برای کشورها بسیار اهمیت دارد. برخی از کشورهای دارای سواحل در دریاها مانند چین و امارات متحده عربی برای دستیابی به قلمروهای دریایی بیشتر، در دهه­ های اخیر با ساخت جزایر مصنوعی اقداماتی انجام داده ­اند. دولت چین در دریای جنوبی چین که ۶۲۵/۳ میلیون کیلومترمربع مساحت دارد، هشت جزیره مرجانی را با احداث تاسیساتی روی آن ها به جزایر مصنوعی تبدیل کرده است که با مخالفت دیگر کشورهای ساحلی این دریا یعنی تایوان، ویتنام، فیلیپین، مالزی و برونئی و کشورهای فرامنطقه­ ای همچون آمریکا و ژاپن مواجه شده است. نتیجه گیری: نتایج نشان می­ دهد که دولت چین در دریای جنوبی چین با ساخت جزایر مصنوعی به دنبال قلمروخواهی دریایی، سیطره و حاکمیت بر آب های بیشتری است و ورای حقوق بین­ الملل دریاها عمل می­ کند. همچنین، این مسئله باعث شکل­ گیری اختلافاتی در سطح منطقه­ ای و فرامنطقه ­ای شده است.

کلیدواژه ها

چین, دریای چین جنوبی, جزایر مصنوعی, مناقشات, کشورهای ساحلی, حقوق بین الملل دریاها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.