ارزیابی تاثیر روغن های گیاهی بر بهبود کنترل قیاق (Sorghum halepense L.) توسط ستوکسیدیم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 33، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-33-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین حمامی

دانشگاه بیرجند

سید سجاد محمودی

دانشگاه بیرجند

چکیده

به منظور ارزیابی تاثیر کاربرد روغن های گیاهی بر کارایی ستوکسیدیم در کنترل قیاق آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در سال ۱۳۹۶ در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. تیمارها شامل غلظت ستوکسیدیم در شش سطح (۰، ۸۷۵/۴۶، ۷۵/۹۳، ۵/۱۸۷ ، ۲۵/۲۸۱ و ۳۷۵ گرم ماده موثره در هکتار) و نوع ماده افزودنی گیاهی در ۸ سطح شاهد (بدون روغن گیاهی) و روغن های گیاهی ذرت، زیتون، هسته انگور، زیره، سیاه دانه، نعناع و آفتابگردان بودند. نتایج حاصل از برازش داده های اندازه گیری شده به مدل سه پارامتری لجستیک نشان داد که غلظت موثر ۵۰ درصد برای تمام صفات اندازه گیری شده در حضور روغن های گیاهی در مقایسه با کاربرد ستوکسیدیم بدون روغن گیاهی کاهش یافت که نشان دهنده بهبود کارایی ستوکسیدیم در کنترل قیاق است. توانایی نسبی محاسبه شده در حضور روغن های گیاهی ذرت، زیتون، هسته انگور، زیره، سیاه دانه، نعناع و آفتابگردان برای ارتفاع گیاه به ترتیب ۳۰/۱، ۵۷/۱، ۱۸/۱، ۲۳/۱، ۲۷/۱، ۲۴/۱ و ۰۷/۱ برابر، وزن تازه اندام هوایی به ترتیب ۷۵/۳، ۴۹/۱، ۵۷/۱، ۵۲/۳، ۹۳/۲، ۸۱/۱، و ۵۸/۱ برابر، وزن خشک اندام هوایی به ترتیب ۶۳/۲، ۳۰/۱، ۳۵/۱، ۵۷/۲، ۹۹/۱، ۴۸/۱ و ۸۶/۱ برابر، وزن خشک اندام های زیرزمینی به ترتیب ۲۱/۲، ۲۷/۱، ۴۸/۱، ۰۹/۲، ۶۷/۱، ۸۲/۱ و ۷۱/۱ برابر، و حجم اندام های زیرزمینی به ترتیب ۷۴/۱، ۵۶/۱، ۵۵/۱، ۱۳/۲، ۵۸/۱، ۳۸/۱ و ۴۱/۱ برابر بود. بنابراین کاربرد روغن های گیاهی به همراه ستوکسیدیم باعث بهبود کارایی شده و می تواند منجر به کاهش ورود این علف کش به محیط زیست و همچنین کاهش خطر انتقال به محل غیر هدف گردد.  

کلیدواژه ها

ارتفاع گیاه, توانایی نسبی, علف کش, ماده افزودنی, حجم اندام های زیرزمینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.