تاثیر میزان بقایای گیاهی و مصرف علف کش ها در کنترل علف های هرز در روش کاشت بدون شخم در تناوب جو-پنبه-گندم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 33، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-33-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید عباس پور

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

مسعود قدسی

بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی تاثیر میزان بقایای گیاهی و مصرف علف کش ها بر کنترل علف های هرز در روش کشاورزی بدون شخم در قالب آزمایش کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سیستم تناوبی جو-پنبه-گندم به مدت سه سال در سال های ۱۳۹۵-۱۳۹۳ در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گناباد وابسته به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل نه تیمار شامل مدیریت میزان بقایای گیاهی در کرت های اصلی در سه سطح ۱- بدون بقایا، ۲- حفظ ۳۰ درصد بقایای محصول (۱۲۰۰ کیلوگرم در هکتار از بقایای محصول قبلی) و ۳- حفظ ۶۰ درصد بقایای محصول (۲۴۰۰ کیلوگرم در هکتار از بقایای محصول قبلی) و مهار علف های هرز در کرت های فرعی در سه سطح شامل ۱-کنترل شیمیایی (در جو و گندم برای کنترل علف های هرز پهن برگ از علف کش توفوردی + ام سی پی آ (SL ۵/۶۷%) به میزان ۵/۱۰۱۲ میلی لیتر ماده موثر در هکتار و برای کنترل علف های هرز باریک برگ از علف کش پینوکسادن (EC ۱۰%) به میزان ۱۵۰ گرم ماده موثره در هکتار به صورت پیش آمیخته با ۵/۳۷ گرم ماده موثره از ماده ایمن کننده کلوکوئینتوست و در پنبه از علف کش تری فلوکسی سولفورون سدیم (WG ۷۵%) به میزان ۲۵/۱۱ گرم ماده موثره در هکتار به صورت پیش آمیخته با سیتوگیت ۲/۰ درصد حجمی، ۲-وجین دستی علف های هرز و ۳- بدون کنترل علف های هرز بود. کاشت گیاهان زراعی با بذرکار کشت مستقیم انجام شد. نتایج نشان داد وجود بقایای گیاهی محصول زراعی قبلی در سطح خاک تاثیر مناسبی بر عملکرد جو، پنبه و گندم داشت و بنابراین به نظر می رسد روش کاشت بدون شخم با حفظ حداقل ۳۰ درصد (تا ۶۰ درصد) بقایا در سطح خاک به همراه مصرف علف کش های رایج در هر محصول قابل توصیه است.

کلیدواژه ها

شخم حفاظتی, کنترل علفهای هرز, مدیریت بقایا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.