بررسی رابطه بین ضرایب تغییر شکل خاک تعیین شده با استفاده از آزمایشات بارگذاری صفحه برجا و آزمایشگاهی
- سال انتشار: 1389
- محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران فردوسی، دوره: 22، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_CIVIL-22-1_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 197
نویسندگان
بلوری بزاز J. Bolouri-Bazaz بلوری بزاز
ایرانی
ملاحسنی A. Mollahasani ملاحسنی
ایرانی
ایرانی
چکیده
ضریب تغییر شکل خاک که یکی از مهم ترین و پیچیده ترین پارامترهای خاک است، به رابطه ی بین تنش و نشست پذیری خاک اشاره دارد. مقدار ضریب تغییر شکل خاک، ثابت نیست و به عوامل زیادی بستگی دارد و در محدوده ی بسیار وسیعی تغییر می کند. ضریب تغییر شکل خاک، توسط آزمایش های مختلف آزمایشگاهی و برجا از جمله آزمایش: تحکیم، سه محوری، نفوذ استاندارد(SPT)، مقاومت مخروط (CPT)، آزمایش بارگذاری صفحه(PLT) و بسیاری از آزمایش های دیگر تعیین می گردد. آزمایشات برجا، اگرچه نسبت به آزمایشات آزمایشگاهی نتایج دقیق تری را به دست می-دهند، اما معمولا هزینه بر و وقت گیر بوده و در بسیاری موارد انجام آ ن ها مشکل و گاه ناممکن است. در تحقیق حاضر، سعی گردیده است که با استفاده از نتایج آزمایش بارگذاری صفحه برجا و سپس با مدل نمودن این آزمایش در آزمایشگاه، بین نتایج آزمایشات این دو گروه، یک ارتباط ریاضی برقرار نمود تا بتوان ضریب تغییر شکل خاک را با انجام آزمایش در آزمایشگاه تعیین کرد. به این منظور، ابتدا با نمونه گیری از خاک محل، طبقه بندی، درصد رطوبت و وزن مخصوص، نمونه تعیین می گردید و سپس آزمایش بارگذاری صفحه برجا در محل مورد نظر انجام می شد. پس از اتمام آزمایش برجا، با تهیه ی نمونه ی دست نخورده و انتقال آن به آزمایشگاه، آزمایش بارگذاری صفحه، که در آزمایشگاه مدل سازی شده بود، بر روی نمونه ی دست نخورده انجام می شد. برای برقراری یک ارتباط ریاضی، بین نتایج این دو گروه آزمایش (آزمایش بارگذاری صفحه برجا و مدل آزمایشگاهی)، نمودارهای بار- نشست آ ن ها با یکدیگر، مقایسه شدند. پس از ترسیم این نمودارها برای برقراری ارتباط ریاضی بین آن ها، شیب مماسی اولیه، شیب وتری و شیب باربرداری برای هر نمودار محاسبه و این شیب ها برای هر نمونه با یکدیگر مقایسه شدند. با توجه به رفتار پیچیده ی خاک و نیز شرایط متفاوت آزمایشات برجا و آزمایشگاهی، نتایج به دست آمده در محدوده ی این تحقیق، منطقی به نظر می رسند. این نتایج می تواند مورد استفاده ی مهندسین و محققین قرار گیرد.کلیدواژه ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.