واکاوی وردایی زمانی-مکانی رطوبت جوی ایران زمین طی بازه زمانی ۲۰۱۳-۱۹۷۹
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 47، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-47-2_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 221
نویسندگان
استادیار گروه آب وهواشناسی دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، ایران
چکیده
برای این پژوهش از داده های ماهانه شبکه ای نم ویژه و نم نسبی مرکز اروپایی پیش بینی های میان مدت جوی طی بازه زمانی ۱/۱۹۷۹ تا ۱۲/۲۰۱۳ بهره گرفته شد. به کمک روش ناپارامتریک من کندال، معناداری روند مقادیر نم ویژه و نم نسبی برای هریک از یاخته های مکانی در ۹ تراز مختلف جوی در سطح اطمینان ۹۵ درصد آزموده شد. از تخمین زن شیب سن برای برآورد مقدار تغییرات کمک گرفته شد. یافته ها نشان داد اگرچه روند دو سنجه رطوبتی جو در کرانه های ساحلی دریاهای جنوب (خلیج فارس و دریای عمان) و جنوب غرب دریای خزر مثبت است، بر روی اغلب گستره ایران زمین از مقدار رطوبت جوی و نم نسبی کاسته شده است. به لحاظ مکانی، بیشترین مقدار تغییرات کاهشی در هر دو سنجه رطوبتی جو در گستره مکانی بین مدارهای ۳۴ تا ۳۶ درجه عرض شمالی ایران رخنمود داشته است. همچنین، نیمرخ عمودی روند بیان کننده آن است که در لایه پایین وردسپهر، مقادیر نم ویژه و نم نسبی پهنه ایران زمین بیشترین مقدار کاهشی را داشته است. سری زمانی استانداردشده میانگین پهنه ای بیان کننده آن است که به لحاظ زمانی از سال ۱۹۷۹ تا ۱۹۹۸، نا هنجاری مقادیر نم ویژه و نم نسبی جو مثبت بوده است؛ در حالی که از سال ۱۹۹۹ تا پایان دوره آماری، نا هنجاری دو سنجه رطوبتی منفی بوده است.کلیدواژه ها
ایران, داده های شبکه ای, رطوبت جو, وردایی زمانی- مکانیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.