ارزیابی فعالیت ضد میکروبی لفاف خوراکی جدید صمغ فارسی به همراه عصاره زعفران و نیسین برروی فیله مرغ تحت شرایط سرد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه تازه ها در میکروب شناسی دامپزشکی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NFVM-4-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 230
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه سراوانی پاک

دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد زیست فناوری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

محمد علی نجفی

دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

محمود توکلی

استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

ناصر سلطانی تهرانی

کارشناس ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

امروزه استفاده از لفاف های زیست تخریب پذیر به دلیل سازگاری با محیط زیست و قابلیت نگهداری ترکیبات فعال زیستی مورد توجه قرار گرفته اند. در این پژوهش برای نخستین بار لفاف زیست تخریب پذیر ضد میکروبی بر پایه صمغ فارسی به همراه عصاره متانولی زعفران به تنهایی و یا در ترکیب با نیسین تهیه گردید. در ابتدا، حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و غلظت کشندگی (MBC) عصاره زعفران و نیسین به روش میکرودایلوشن و برای لفاف ها به روش انتشار دیسک در برابر باکتری های بیماری زای لیستریا مونوسیتوژنز، پسودوموناس آئروژنز، باسیلوس سرئوس، اشریشیاکلی و سالمونلا تیفی موریوم تعیین شد. سپس عصاره زعفران در مقادیر (mg/ml ۲۵/۳۱) MIC و (mg/ml ۵/۶۲) MBC و نیسین با مقدار (mg/ml ۲۵۶/۰) MIC به فرمولاسیون لفاف ها اضافه گردید. تاثیر لفاف ها بر کنترل جمعیت میکروب زنده کل، انتروباکتریاسه، باکتری های اسیدلاکتیک، پسودوموناس، کپک و مخمر گوشت سینه مرغ در طی ۱۲ روز نگهداری در دمای C° ۴±۱، هر سه روز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد نیسین در مقایسه با عصاره زعفران اثر مهارکنندگی بهتری بر کنترل جمعیت باکتری های بیماری زا دارد. همچنین افزودن نیسین به فیلم صمغ فارسی حاوی عصاره زعفران، اثر هم افزایی (۲۵ درصد) بر مهار رشد میکروب ها در گوشت مرغ نشان داد. بر اساس حد مجاز تعداد میکروب کل (کمتر از  log CFU/g۷)، توانایی مهار رشد باکتری های هدف و مدت زمان نگهداری (تا ۱۲روز)، لفاف صمغ فارسی+ نیسین + زعفران (MBC) مناسب به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

گوشت مرغ, رشد میکروبی, عصاره متانولی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.