ترکیه؛ اسطوره زدایی از مفهوم امنیت ملی

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: فصلنامه راهبرد، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_CSRA-13-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 139
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم السادات امیرشاه کرمی

چکیده

اهمیت ارتش ما رو به افزایش است زیرا ارتشیان در تقابل با جمهوری، دموکراسی و سکولاریسم قرار دارند . مسقود ییلماز، نخست وزیر سابق ترکیه، رهبر حزب مام میهن و شریک ائتلاف دولتی سه حزب در فاصله سال های ۲۰۰۰-۱۹۹۹، در ۴ اوت ۲۰۰۱ سخنانی ایراد کرد که باعث جدایی و انشقاق سیاسی گردید. در آن سخنرانی، ییلماز حول این موضوع بحث کرد که سیاست های ترکیه، توسط «سندرم امنیت ملی» سرکوب شده اند و این مسئله صرفا جهت دموکراتیزه کردن و همگرایی سیستم سیاسی ترکیه برای الحاق به اتحادیه اروپا، صورت گرفته است. علاوه براین وی تاکید کرد که مجامع سیاسی و عمومی، مفهوم امنیت ملی را مورد بحث و بررسی قرار دهند. با این حال به نظر می رسد دستورالعمل ییلماز حاکی از آن می بود که امنیت ملی به عنوان ابزاری برای مشروعیت بخشیدن به نقش نظامیان در امور غیرنظامی، مورد استفاده قرار گیرد، به خصوص آنکه ارگان های نظامی و حامیانشان براین امر تاکید داشتند که تقدم بخشیدن بر سکولاریسم غیرقابل انفکاک از رژیم، بیش از اصلاحات دموکراتیک اولویت دارد. از طرف دیگر، اتحادیه اروپا یک برنامه اصلاحات سیاسی طرح ریزی کرده است که طبق آن، ترکیه می بایست تا پایان سال ۲۰۰۳ شرایط لازم برای پیوستن به اتحادیه اروپا و شروع گفتگوها بدین منظور را احراز کرده باشد. اهمیت روبه فزونی مفهوم امنیت ملی، با اقدامات اساسی اتحادیه اروپا در جهت فرآیند دموکراتیزاسیون در ترکیه، تنافض و تنش پیدا کرده است. سخنان مسعود ییلماز در خصوص مسائل نظامی، در حال کمرنگ شدن بود که یکی از فرماندهان نظامی که توسط ستاد کل ارتش معرفی شده بود، با انتشار سندی چهار صفحه ای، ییلماز را به سختی مورد انتقاد قرار داد. انتظار نمی رفت که سخنان ییلماز به طور اساسی و موثر، سیاست هایی را که از پیش طرح ریزی و تعیین شده بودند، دگرگون نماید. اهمیت این سخنرانی در آن است که در نوع خود، اولین نمونه می باشد

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.