اقتصاد سیاسی: کارکرد نومحافظه کاران در آمریکا

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: فصلنامه راهبرد، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CSRA-14-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا سلیمانی

چکیده

یکی از مسائل عمده مورد بحث در پژوهش های علوم انسانی به طور کلی و در اقتصاد سیاسی بین الملل به طور خاص، بررسی یک جریان فکری-عملی از حیث استمرار یا وقوع گسست (ظهور و افول گفتمانی) در گزاره ها، آموزه ها یا اصطلاحا مشکله های مطرح شده در آن است. اقتصاد سیاسی بین الملل نیز به مثابه یک دیسیپلین مستقل در روابط بین الملل از این مباحث مبرا نبوده و بررسی وجود تداوم یا گسست معنایی در جریان های اصلی آن مهم و قابل تامل تلقی می شود. با در نظر گرفتن این مفروض، پرسش اساسی را که این مقاله در صدد پاسخ به آن برآمده این است که چگونه می توان امنیتی تر شدن جهان و افزایش نظامی گری در سیاست خارجی آمریکا را پس از گذشت دو دهه از احیای تفکرات نئوکلاسیک اقتصادی، بازگشت به اصول بازار آزاد، جهانی شدن اقتصاد و در یک کلام جهانی شدن نئولیبرالیسم توجیه و تبیین نمود؟ به عبارت دیگر پرسش اصلی این نوشتار آن است که امنیتی شدن دنیای جهانی شده پس از روی کار آمدن نئوکان ها در هیئت حاکمه جرج دبلیو بوش از منظر IPE چگونه تبیین و تحلیل می شود؟ در پاسخ به این برسش اساسی دو رقیب مطرح مطرح می شود. یک فرضیه قدرت یابی نئوکان ها در آمریکا را به ویژه با در نظرگرفتن حادثه یازدهم سپتامبر به مثابه گسست در جریان طبیعی و آزاد اقتصادی جهانی به سمت همگرایی ارزیابی می نماید و فرضیه دیگر حاکمیت و تثبیت قدرت نئوکان ها در هیئت حاکمه ایالات متحده را در راستای تکمیل بعد نرم قدرت (توانمندی اطلاعاتی، رهبری ایدئولوژیکی و قدرت اقتصادی)، و تحقق ایده های نئولیبرالیستی یا پشتوانه نظامی-امنیتی به شمار می آورد. در این نوشتار تلاش خواهد شد ضمن اشاره به درون مایه اصلی فکری نئولیبرالیسم و نئومحافظه کاری از منظر اقتصادی سیاسی (رابطه دولت/بازار، سیاست/اقتصاد) ماهیت تحولات به وجود آمده در جریان اقتصاد سیاسی بین الملل را تحت تاثیر ظهور و تثبیت نئوکان ها در آمریکا مورد بحث و بررسی قرار دهیم. ; ;

کلیدواژه ها

اقتصاد سیاسی, نئولیبرالیسم, نظام بازار آزاد, نئومحافظه کاری, کینزگرایی نظامیامنیتی, گسست و تداوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.