اثر تاریخ کاشت برتجمع ماده خشک، عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ های مختلف کینوا (Chenopodium quinoa Willd.)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 19، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-19-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا خانعلیزادگان

دانش آموخته دکتری زراعت، واحد فسا، دانشگاه آزاد اسلامی، فسا، ایران

مهدی مدن دوست

گروه زراعت، واحد فسا، دانشگاه آزاد اسلامی، فسا، ایران

فرهاد مهاجری

گروه زراعت، واحد فسا، دانشگاه آزاد اسلامی، فسا، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ های مختلف کینوا، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی دو سال زراعی ۹۸-۱۳۹۷ و ۹۹-۱۳۹۸ در شهرستان کوار استان فارس به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش عبارت بودند از: ژنوتیپ های کینوا (Q۲۹، Q۲۶، Red Carina، Titicaca و Giza۱) و تاریخ های کاشت (بیست و سی بهمن و ده اسفند). اثر تیمارهای تاریخ کاشت و ژنوتیپ بر عملکرد دانه، ارتفاع، وزن هزار دانه، زیست توده و تعداد پانیکول معنی دار بود. کارایی مصرف آب ژنوتیپ های مورد بررسی با عملکرد دانه ارتباط خطی مثبت و معنی دار (۷۱۵/۰r۲=) داشت و بالاترین میزان کارایی مصرف آب متعلق به ژنوتیپ Giza۱ در اولین تاریخ کاشت به مقدار ۴/۱ کیلوگرم دانه بر متر مکعب آب حاصل شد. تاثیر تاریخ کاشت و ژنوتیپ بر آهنگ تجمع ماده خشک، سهم انتقال مجدد و کارایی انتقال مجدد مواد فتوسنتزی معنی دار بود. ژنوتیپ Q۲۹ با ۱/۶ گرم بر متر مربع در روز بالاترین میزان آهنگ تجمع ماده خشک را داشت. بالاترین سهم انتقال مجدد مواد ذخیره ای و کارایی آن متعلق به تاریخ کاشت اول کینوا در بیستم بهمن بود. بیشترین عملکرد دانه از کاشت ژنوتیپ Q۲۶ در تاریخ کاشت بیستم بهمن به مقدار۴۰۸۰ کیلوگرم در هکتار به دست آمد. تاخیر در کاشت در کلیه ژنوتیپ ها باعث کاهش عملکرد شد. باتوجه به نتایج حاصله، ژنوتیپ Q۲۶ در تاریخ بیستم بهمن به عنوان بهترین تیمار آزمایش معرفی شد.

کلیدواژه ها

انتقال مجدد, راندمان مصرف آب, عملکرد, کینوا, ماده خشک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.