بررسی اثر داروی اس سیتالوپرام بر تغییرات استروئیدهای جنسی و فراساختار اووسیت در ماهی گورامی سه خال پس از افزایش سطح دوپامین با تزریق بروموکریپتین

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی کاربردی، دوره: 34، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAB-34-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 575
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منا سادات حسینی جبلی

دانشجوی دکترا .گروه علوم پایه، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

طاهره ناجی

گروه علوم پایه، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

همایون حسین زادصحافی

استاد موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ، تهران ، ایران

چکیده

در این پژوهش اثر داروی سروتونرژیک اس سیتالوپرام بر سیستم تولیدمثل پس از القای دوپامین با تزریق بروموکریپتین در ماهی گورامی سه خال ماده بررسی گردید. تعداد ۹۰ قطعه ماهی گورامی سه خال ماده با میانگین وزنی ۱±۳ گرم از مرکز پرورش ماهیان خانماهی دماوند تهیه شد. ماهی ها در شش گروه ۱۵تایی شامل کنترل دست نخورده، حلال(اتانولº۷۰) ، بروموکریپتین و سه گروه تیمار که دریافت کننده ی بروموکریپتین و اس سیتالوپرام در سه دوز ۱، ۵ و ۱۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن قرار گرفتند. تزریق به صورت عضلانی(IM) و یک روز در میان صورت گرفت. سپس ماهی ها تشریح شده و بافت تخمدان جهت بررسی با میکروسکوپ نوری و الکترونی جداسازی شد. هورمون های استروئیدی با کیت مخصوص اندازه گیری شد. با توجه به نتایج به دست آمده از تیمار دوز دوم داروی اس سیتالوپرام(۵ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن ماهی) به همراه بروموکریپتین، که مرحله ی غالب ویتلوژنز بود و شاخص گنادی و هورمون های استروئیدی در بیشترین مقدار خود است می توان نتیجه گرفت که امکان حضور گیرنده ی سروتونین در سطوح پایینی محور HPG وجود دارد.

کلیدواژه ها

تخمدان, دوپامین, سروتونین, گنادوتروپین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.