بررسی شیوع اختلال استرس پس از سانحه و علایم آن در بازماندگان زلزله بم

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSS-8-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی فرهودیان

Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran.

ونداد شریفی

مرکز تحقیقات روانپزشکی و روانشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران، گروه روانپزشکی دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

آفرین رحیمی موقر

مرکز ملی مطالعات اعتیاد، دانشگاه علوم پزشکی تهران، مرکز تحقیقات روانپزشکی و روانشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

رضا رادگودرزی

مرکز تحقیقات روانپزشکی و روانشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

محمدرضا محمدی

مرکز تحقیقات روانپزشکی و روانشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

مسعود یونسیان

دانشکده بهداشت و مرکز تحقیقات محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

محمدتقی یاسمی

دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اداره سلامت روان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.

چکیده

هدف: در این مطالعه شیوع اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، اختلال نسبی استرس پس از تروما (partial PTSD)، و علایم آن در جمعیت بازماندگان زلزله بم مورد بررسی قرار گرفت. روش: برای تعیین شیوع PTSD)) و علایم آن در این مطالعه مقطعی که حدود هشت ماه پس از وقوع زلزله انجام شد از مصاحبه بالینی براساس CIDI (مصاحبه تشخیصی جامع بین المللی) استفاده شد. نمونه مطالعه شامل ۷۸۶ نفر از جمعیت بم بود که به صورت تصادفی و با مراجعه خانه به خانه انتخاب شد. یافته ها: حدود ۹۸ درصد از پاسخ دهندگان حداقل با یک تروما مواجهه داشتند. در ۸۷/۲ درصد بدترین ترومای تجربه شده دیدن جراحت یا جسد دیگران بود. شیوع PTSD)) طول عمر ۵۹/۱ درصد، شیوع PTSD نسبی (وجود برخی علایم PTSD)) بدون تکمیل کامل معیارها) و PTSD)) فعلی به ترتیب ۲۰/۲ درصد و ۵۱/۹ درصد بود. تفاوت شیوع در زنان و مردان از نظر آماری معنی دار نبود. از گروه های علایم، «اجتناب و کرختی» کم ترین و «تجربه مجدد واقعه» بیشترین شیوع را داشتند. نتیجه گیری: PTSD)) در بازماندگان زلزله بم بسیار شایع می باشد که ضرورت مداخلات مبتنی بر جامعه را برای جمعیت آسیب دیده مطرح می سازد.

کلیدواژه ها

اختلال استرس پس از سانحه, زلزله, شیوع, جمعیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.