ارزیابی عصب روانشناختی شاخص های عملکرد نواحی پره فرونتال مغز در بیماران مبتلا به اسکلروز متعدد در مقایسه با گروه کنترل

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSS-9-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 325
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد اختیاری

آزمایشگاه ارزیابی شناختی، مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

پرستو جنگوک

آزمایشگاه نوروایمونولوژی، دانشگاه هاینریخ هاین دوسلدورف آلمان، نوردراین-وستفالن، آلمان.

علی جنتی

آزمایشگاه ارزیابی شناختی، مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

علی صحرائیان

گروه نورولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

آذرخش مکری

گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، گروه بالینی و مرکز ملی، تهران، ایران.

جمشید لطفی

گروه نورولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

چکیده

هدف: اختلالات شناختی با شیوعی در حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد مهم ترین عامل در ازدست دادن کار و خانه نشین شدن بیماران  مبتلا به اسکلروز متعدد (MS) می باشند. در چند دهه گذشته نقش آزمون های ارزیابی روانشناختی در شناسایی این اختلالات نشان داده شده و به خصوص بر اهمیت آزمون های کامپیوتری با توجه به توانایی دقیق سنجش زمان تاکید گردیده است. در این مطالعه با استفاده از آزمون های عصب روانشناختی کامپیوتری به زبان فارسی بررسی جامعی بر روی انواع اختلالات شناختی مرتبط با نواحی مختلف قشر پره فرونتال به تفکیک قدامی– داخلی و پشتی– جانبی در گروهی از بیماران فارسی زبان مبتلا به (MS) انجام شد. روش: در این مطالعه کوهورت تاریخی، ۴۳ بیمار مبتلا به MS عودکننده- بهبودیابنده (۲۷ نفر مونث) در مقایسه با ۴۰ فرد سالم (۲۵ نفر مونث) با روش نمونه گیری در دسترس در انجمن MS ایران، بر اساس فراخوان با یکسان سازی سن، جنس، IQ)) و میزان افسردگی پس از معاینه کامل نورولوژیک و تعیین شاخص های ناتوانی جسمی (EDSS) مورد سنجش عصب روانشناختی با استفاده از آزمون های قمار آیوا، درک زمان، مرتب کردن کارت های ویسکانسین، کاهش ارزش تعویقی و خطرپذیری بادکنکی قرار گرفتند. یافته ها: بیماران مبتلا به (MS) به طور معنی داری مقادیر بیشتری از خطای پافشاری در آزمون ویسکانسین، زمان بیشتر برای انتخاب از دسته کارت های پر خطر در آزمون آیوا، مقادیر کمتری از کاهش ارزش پاداش در اثر گذر زمان در آزمون کاهش ارزش تعویقی، مقادیر کمتری از خطرپذیری در آزمون خطرپذیری بادکنکی و در نهایت مقادیر بیشتری از تخمین و بازسازی بازه های زمانی در آزمون های درک زمان نشان دادند (۰/۰۵< p). نتیجه گیری: تحلیل نتایج این مطالعه برای اولین بار مشخص ساخت بیماران مبتلا به (MS) با وجود حفظ توانایی های ذهنی، درجه بالایی از رفتارهای محافظه جویانه در عملکردهای شناختی از خود نشان می دهند. این استراتژی خاص شناختی که در نقطه مقابل عملکردهای روانشناختی معتادان، قماربازها، مجرمان و دیگر گروه های مخاطره جو قرار می گیرد می تواند ناشی از ضایعات خاص این بیماران در ماده سفید نواحی پره فرونتال در قالب سندرم «قطع متعدد» یا اشکال در سرعت پردازش اطلاعات و یا ناشی از نوعی یادگیری اجتماعی در زمینه عوارض و تجربیات شخصی بیماران مبتلا به MS باشد.

کلیدواژه ها

Neuropsychological Assessment, Multiple Sclerosis, Cognitive Disorder, Prefrontal, ارزیابی عصب روانشناختی, اسکلروز متعدد, اختلال شناختی, پره فرونتال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.