اثر تزریق درون بطنی داروهای دوپامینرژیک بر حافظه وابسته به مورفین، بر اساس روش یادگیری اجتنابی غیرفعال

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSS-7-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم بنانج

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران.

آمنه رضایوف

دانشکده علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

علی حائری روحانی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران.

محمدرضا زرین دست

گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

آزیتا خلیل زاده

دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

سهیلا فضلی طبایی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران، تهران، ایران.

چکیده

هدف: در این آزمایش اثر داروهای دوپامینرژیک بر حافظه وابسته به وضعیت مورفین بر اساس روش یادگیری اجتنابی غیرفعال بر موش های سوری بررسی شده است. روش: در این پژوهش تجربی مورفین و سالین به صورت زیرپوستی و داروهای دوپامینرژیک به صورت  داخل بطنی (مغزی) تزریق شدند و پس از آن (با استفاده از دستگاه پایین آمدن از سکو) زمان تاخیر در پایین آمدن از سکو اندازه گیری شد که معرف حافظه حیوان می باشد. یافته ها: تزریق زیرجلدی مورفین (mg/kg ۵) در مرحله قبل از آموزش باعث تخریب حافظه بازخوانی شد ولی تزریق همان دوزمورفین در روز آزمون باعث حافظه (یادگیری) وابسته به وضعیت گردید. تزریق درون بطنی آگونیست گیرنده (D۱) دوپامینی به نام (SKF ۳۸۳۹۳( و تزریق آگونیست گیرنده (D۲) دوپامینی به نام کینپیرول و آنتاگونیست (D۲) به نام سولپیراید در مرحله قبل از آزمون باعث ایجاد آثار مشابه تزریق مورفین در مرحله قبل از آزمون و هم باعث افزایش عمل اپیوئیدها شد. از سوی دیگر تزریق درون بطنی آنتاگنیست (D۱) به نام (SCH ۲۳۳۹۰) در مرحله قبل از آزمون، باعث جلوگیری از بازگشت حافظه به  وسیله مورفین شد. نتیجه گیری: به نظر می آید که اثر مورفین در برخی از مسیرهای حافظه از طریق رسپتورهای دوپامینی انجام می شود.

کلیدواژه ها

State- dependent learning, Passive avoidance task, Dopaminergic drugs, یادگیری وابسته به حالت, یادگیری اجتنابی غیرفعال, داروهای دوپامینرژیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.