مقایسه طرح واره های ناسازگار اولیه و ریشه های والدینی آنها در مبتلایان به اختلال شخصیت وسواسی- اجباری، اختلال وسواسی- اجباری و گروه غیربالینی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSS-12-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لادن فتی

Assistant Professor, Iran University of Medical Science, Tehran, Iran.

زهرا نوعی

Clinical Psychology, Iran University of Medical Science, Tehran, Iran.

علی اصغر اصغرنژاد فرید

Assistant Professor, Iran University of Medical Science, Tehran, Iran.

احمد عاشوری

Clinical Psychology, Iran University of Medical Science, Tehran, Iran.

چکیده

هدف: مقایسه طرح­واره های ناسازگار اولیه و ریشه های والدینی این طرح­واره ها در مبتلایان به اختلال شخصیت وسواسی- اجباری، اختلال وسواسی- اجباری و جمعیت غیر بالینی. روش: پژوهش حاضر از نوع پس رویدادی (علی- مقایسه ای) و مقطعی است که در نمونه ای ۴۵ نفره (شامل ۱۵ بیمار مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی- اجباری، ۱۵ بیمار مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری و ۱۵ نفر از جمعیت غیر بالینی) اجرا شد که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند. آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه طرح­واره های ناسازگار یانگ و فرزندپروری یانگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها، از روش های آماری تحلیل واریانس چندمتغیره و آمارهای توصیفی استفاده شد. یافته ها: این پژوهش تفاوت معنادار گروه مبتلایان به اختلال وسواسی- اجباری را با گروه غیر بالینی در تمامی طرح­واره­ها آشکار کرد. گروه مبتلایان به اختلال شخصیت وسواسی- اجباری نیز در بیشتر طرح­واره­ ها، به استثنای طرح­واره های ایثار، شکست و محرومیت هیجانی، با گروه غیر بالینی تفاوت معنادار داشت. دو گروه بالینی (مبتلایان به اختلال وسواسی- اجباری و اختلال شخصیت وسواسی- اجباری) نیز فقط در طرح­واره ناسازگار اولیه محرومیت هیجانی با هم تفاوت معنادار داشتند. در حوزه ریشه های والدینی، تفاوت گروه مبتلایان به اختلال وسواسی- اجباری با گروه غیر بالینی بیشتر از تفاوت گروه مبتلایان به اختلال شخصیت وسواسی- اجباری با گروه غیر بالینی بود. دو گروه بالینی نیز بر اساس چهار طرح­واره محرومیت هیجانی، نقص/ شرم، رها شدگی/ بی ثباتی و بی اعتمادی/ بدرفتاری در حوزه ریشه های والدینی از هم متمایز بودند. نتیجه گیری: نتایج به طور کلی تفاوت معنادار دو گروه بالینی را با گروه غیر بالینی در طرح واره های ناسازگار اولیه نشان می­دهد. علاوه بر این، پژوهش بیانگر شباهت ساختارهای عمیق شناختی دو گروه بالینی و در نتیجه وجود ارتباط بین این دو اختلال است.

کلیدواژه ها

Early Maladaptive Schemas, Parental Origins, Obsessive-Compulsive Personality Disorder, Obsessive Compulsive Disorder, طرح واره های ناسازگار اولیه, ریشه های والدینی, اختلال شخصیت وسواسی- اجباری و اختلال وسواسی- اجباری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.