بررسی رابطه باورهای انگیزشی و راهبردهای شناختی- فراشناختی با پیشرفت تحصیلی: آزمون مدل های رقیب

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSS-12-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسمین عابدینی

Isfahan University of Medical Science, Isfahan, Iran.

رضا باقریان

Isfahan University of Medical Science, Isfahan, Iran.

محبوبه السادات کدخدایی

Educational psychology

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی روابط بین باورهای انگیزشی (باورهای خودکارآمدی، باورهای کنترل در یادگیری و اضطراب آزمون) و راهبردهای شناختی و فراشناختی (تفکر انتقادی، خودنظم­بخشی فراشناختی، مدیریت زمان و مکان مطالعه، کمک­طلبی از همسالان) با پیشرفت تحصیلی، در دانش آموزان دختر سوم دبیرستان رشته علوم­ انسانی، با استفاده از مدل علی است. روش: برای انتخاب گروه نمونه، از روش نمونه ­گیری چندمرحله ­ای استفاده شد؛ بدین شکل که از بین دانش ­آموزان دختر که در سال تحصیلی ۸۹-۱۳۸۸ در دبیرستان­های شهر تهران در رشته علوم انسانی تحصیل می­کردند، ۲۵۰ نفر انتخاب شدند و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای ارزیابی همه متغیرهای پژوهش، از پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری استفاده شد. در این پژوهش، معدل پایان سال تحصیلی دانش ­آموزان در پنج درس اختصاصی، به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی آنها در نظر گرفته شد. یافته ­ها با روش های آماری تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل و برای بررسی روابط علی بین متغیرهای پژوهش، دو مدل مفهومی آزموده و مقایسه شدند. یافته ­ها: نتایج پژوهش از برازش بهتر مدل دوم با یافته­ ها حمایت می­کنند. در این مدل، دو متغیر باورهای خودکارآمدی و باورهای کنترل یادگیری، به عنوان متغیرهای برون­زاد؛ و متغیرهای تفکر انتقادی، خودنظم بخشی فراشناختی، مدیریت زمان و مکان مطالعه، کمک طلبی از همسالان، اضطراب آزمون و پیشرفت تحصیلی متغیرهای درون­زاد در نظر گرفته شدند. با این حال، هر دو مدل نشان­دهنده وجود روابط علی معنادار بین باورهای انگیزشی، راهبردهای شناختی و فراشناختی با پیشرفت تحصیلی هستند. نتیجه گیری: دانش ­آموزان با خودکارآمدی بیشتر، از راهبردهای شناختی و فراشناختی بیشتری استفاده می­کردند، اضطراب آزمون کمتری داشتند و در نتیجه پیشرفت تحصیلی آنها بیشتر بود.

کلیدواژه ها

Motivational Beliefs, Cognitive And Metacognitive Strategies, High School Female Students, Alternative Models, باورهای انگیزشی, راهبردهای شناختی و فراشناختی, دانش آموزان دبیرستانی دختر, آزمون مدل های رقیب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.