اثر تصویرسازی و تکرار بر حافظە کاذب

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSS-13-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 312
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه احمدی

Master›s in Psychology, University of Isfahan, Isfahan, Iran.

شعله امیری

Associate Professor, Psychology Department, University of Isfahan، Isfahan, Iran.

چکیده

هدف: بررسی اثر تصویرسازی ذهنی و تکرار بر حافظه کاذب دانش آموزان پایه سوم ابتدایی. روش: پژوهش از نوع آزمایشی (پیش آزمون- پس آزمون) بود. برای بررسی حافظه کاذب، ۴۵ دانش آموز پایه سوم ابتدایی که با روش نمونه گیری تصادفی خوش های چندمرحله ای انتخاب شده بودند با استفاده از روشی که گنسالویس و پالر (۲۰۰۰) ابداع کرده بودند، مورد آزمون قرار گرفتند. یافته ها: روش های آماری تحلیل کوواریانس و آزمون t نشان داد که تصویرسازی ذهنی به طور معناداری باعث افزایش میانگین نمره های بازشناسی کاذب شده است (P> ۰/۰۱). علاوه بر این، میانگین نمره های بازشناسی کاذب دو گروه کنترل و تکرار در پس آزمون (در مقایسه با پیش آزمون) کاهش چشمگیری داشت. همچنین میانگین نمره های بازشناسی صحیح هر سه گروه(کنترل، تصویرسازی ذهنی و تکرار) در پس آزمون نسبت به پیش آزمون کاهش معناداری نشان داد(P> ۰/۰۵).  نتیجه گیری: براساس چارچوب پایش منبع، تصویرسازی ذهنی، نوعی بازنمایی در ذهن ایجاد میکندکه بسیار شبیه بازنمایی مربوط به تصاویر دیده شده است و این افزایش شباهت در بازنمایی ها، مسئول افزایش حافظه کاذب برای تصاویر دیده نشده است

کلیدواژه ها

Imagery, Repetition, False Memory, تصویرسازی ذهنی, تکرار, حافظه کاذب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.