مقایسه عملکرد حافظه فعال و حافظه آینده نگر در افراد مبتلا به وسواس شست وشو و وسواس وارسی با افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 232

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ICSS-15-4_003

تاریخ نمایه سازی: 24 آذر 1400

چکیده مقاله:

هدف: پژوهشهای سال­های اخیر نشان می­دهند که برخی اختلالات روانشناختی موجب تضعیف حافظه آینده­ نگر و حافظه فعال می­شود. هدف پژوهش حاضر، مقایسه عملکرد شناختی افراد مبتلا به اختلال وسواس شست­ وشو ،وسواس وارسی و اختلال اضطراب فراگیر در حافظه فعال و حافظه آینده ­نگر است تا از این رهگذر تاثیر تفاوت اختلالات آشکار شود.  روش: در یک مطالعه علی-مقایسه ای با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس، ۱۴ بیمار مبتلا به اختلال وسواس وارسی، ۱۴ فرد مبتلا به اختلال وسواس شست ­وشو و ۱۷ نفر مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و نیز ۱۵ فرد سالم که در متغیرهای سن، جنس و سطح تحصیلات همگن شده و از شرایط اجتماعی و اقتصادی مشابه برخوردار بودند، انتخاب شدند. ابزار پژوهش از این قرار  بود: مقیاس وسواسی-اجباری ییلبرآون، سیاهه اضطراب وافسردگی بک، آزمون حافظه آینده نگر، خرده ­آزمون توالی حرف- عدد  آزمون حافظه وکسلر و آزمون شاخص پردازش اطلاعات. داده­ ها با روش­های آماری تحلیل واریانس چندمتغیری یک­راهه و آزمون تعقیبی بنفرونی تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: نتایج نشان داد که در بخش دیداری حافظه فعال، میانگین گروه سالم بیشتر از گروه وسواس وارسی و در حافظه آینده نگر، میانگین گروه مبتلا به اضطراب فراگیر و گروه وسواس وارسی به شکل معناداری بیشتر از گروه بهنجار است که این نشان­ دهنده عملکرد ضعیف­تر گروه ­های وسواس وارسی و اضطراب فراگیر از گروه بهنجار است. نتیجه­ گیری: یافته­ های این پژوهش ضمن تایید مشکلات حافظه در اختلال وسواس اجباری، در چارچوب نظریه های شناختی اختلالات هیجانی نیز قابل تفسیر است.

نویسندگان

سمیه گلیج

MSc, Clinical Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences University of Kharazmi,Tehran,Iran.

علیرضا مرادی

Professor of clinical Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Kharazmi,Tehran,Iran.

محمد حاتمی

Assistant Professor of Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Kharazmi, Tehran, Iran.

هادی پرهون

PhD Student Health Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences University of Kharazmi, Tehran,Iran.