مقایسه توجه انتخابی و حافظه کاری افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری – عملی و افسرده با افراد بهنجار( از دیدگاه نوروپسیکولوژی)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSS-16-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزیتا احمدی بجق

MA In general psychology, Sari branch, Islamic Azad University, Sari, Iran.

باب اله بخشی پور

Payamnoor Assistant Professor, Department Psychology and Counseling, Payamnoor University, Sari, Iran.

حجت سعیدی نژاد

MA In Clinical Psychology, Etemad Counseling Center, Sari.

سودابه احمدی بجق

کارشناس ارشد روان شناسی عمومی، ساری، مرکز مشاوره اعتیاد اعتماد

چکیده

هدف: مقایسه مولفه ­های شناختی افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی، خلقی و بهنجار رویکرد جدیدی است که نتایج آن می­تواند در خدمت روش­های درمانی قرار گیرد. هدف این پژوهش بررسی مقایسه توجه انتخابی و حافظه کاری افراد افسرده، مبتلا به اختلال وسواس فکری-عملی و بهنجار است. روش: پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی-مقایسه­ای است که با شیوه غربال­گری ۸۲۰ دانشجوی دختر دراین پژوهش شرکت داده شدند. با استفاده از پرسش­نامه ­های افسردگی بک و وسواس مادزلی، دانشجویانی که در افسردگی نمره متوسط (۲۱ تا۳۰) و در وسواس نمره بیشتر از نقطه برش گرفته بودند انتخاب و سپس از میان افراد واجد شرایط ۲۷ نفر از گروه افسرده و ۲۷ نفر از گروه وسواس به صورت تصادفی انتخاب شدند. ۲۷ دانشجوی عادی نیز که در مرحله غربال گری مشکلی نشان ندادند در مطالعه شرکت کردند. برای مقایسه مولفه ­های شناختی افراد سه گروه آزمون­های نورپسیکولوژیک استروپ و حافظه کاری به کار رفت. اطلاعات به دست آمده به وسیله تحلیل واریانس یک­راهه تحلیل شد. یافته­ ها: یافته­ های پژوهش نشان داد که توجه انتخابی سه گروه افسرده، وسواس و بهنجار تفاوت معنادار ندارد، اما حافظه کاری افراد سه گروه تفاوت معنادار دارد و افراد افسرده در تمامی زیرمقیاس­ه ای آزمون حافظه کاری ضعیف­تر از افراد بهنجار هستند. نتیجه­ گیری: به نظر می­رسد که مشکل اصلی بیماران مبتلا به افسردگی، آسیب ­های حافظه کاری آنان باشد که بر اثرعواملی چون افزایش پیچیدگی تکلیف، گنجایش محدود حافظه، کاهش انگیزش و کندی روانی-حرکتی ،که خود از عوامل محدودکننده کارکرد شناختی افراد افسرده نیز به شمار می­روند، به وجود می­ آید.

کلیدواژه ها

Selective Attention, Working Memory, Depression, Obsessive Compulsive Disorder, توجه انتخابی, حافظه کاری, افسردگی, وسواس فکری – عملی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.