بررسی تاثیر تحریک سیستم نورون های آینه ای، بر رشد مهارت های زبان دریافتی، زبان بیانی و گفتار کودکان اوتیستیک پنج تا هشت ساله ی دختر فارسی زبان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSS-18-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 370
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هانیه یارمند

faculty of foreign languages, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran.

حسن عشایری

, Faculty of Rehabilitation Sciences, Iran University of Medical Sciences,Tehran, Iran.

ارسلان گلفام

Faculty of Humanities, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

حیات عامری

Faculty of Humanities, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

چکیده

هدف:پیشرفت­ های اخیر در عصب­پژوهی، منجر به کشف نورون­ های جدیدی در مغز میمون ماکاک، تحت عنوان نورون­ های آینه ­ای شده ­اند. هدف این پژوهش، بررسی رابطه ­ی تحریک سیستم نورون های آینه ای از طریق تقلید حرکات هدف­مند و تقلید کلامی با رشد مهارت های کلامی کودکان اوتیستیک است. روش: این پژوهش ­تجربی-کاربردی، به­صورت انتخاب نمونه­ ی در دسترس در مراکز اوتیسم تهران اجرا شد؛ به این­صورت که، ابتدا محققان بر مبنای تحریک سیستم نورون­ های آینه­ ای، با استفاده از تقلید حرکات هدف­مند و تقلید کلامی یک مدل کاربردی و آسان برای توان­بخشی کودکان اوتیستیک طراحی و سپس به کمک روش آموزش(TPR) ، در دانشکده­ ی علوم توان­بخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران، طی ۱۲ جلسه یک پژوهش آزمایشی روی یک دختر هشت ساله ­ی اوتیستیک اجرا و نتایج مثبت و موثر آن را مشاهده کردند. سپس نمونه­ های دیگر، یعنی پنج دختر اوتیستیک پنج تا هشت ساله­ ی تک زبانه ­ی فارسی زبان به­روش نمونه ­ی در دسترس انتخاب شدند و ۴۲ جلسه، به ­صورت سه جلسه­ ی ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ­ای در هفته تحت آموزش قرارگرفتند و رشد مهارت­ های زبان دریافتی، بیانی وگفتار آن ها با آزمون سنجش رشد نیوشا ارزیابی شد. هر آزمودنی به­ عنوان شاهد یا کنترل خودش پیش و پس از دوره­ی گفتار درمانی بر مبنای تحریک سیستم نورون­ های آینه­ای بررسی شد. پس از گذشت دو ماه از توقف دوره­ی ۱۴ هفته ای، کلیه ­ی آزمودنی­ ها مجددا با جدول امتیازدهی بررسی شدند ودر نهایت پایداری نتایج ارزیابی شد. برای تحلیل آماری داده ها، از نسخه­ ی ۱۶­ام نرم افزار آماریSPSS  استفاده شد. یافته ها: نتایج  حاکی از آن است که میان نمرات پیش ­آزمون و پس ­آزمون مهارت زبان دریافتی (۰/۰۰۶p< )، زبان بیانی (۰/۰۲۳p< ) و گفتار (۰.۰۴۹p< ) آزمودنی ها تفاوت معناداری وجود دارد ( فرض ۰/۰۵p< ). نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان می دهند که تقلید حرکات هدف­مند و تقلید کلامی،که به عنوان تمرین در طول دوره­ی مداخله ارائه شد، باعث رشد مهارت های زبان دریافتی، زبان بیانی  و گفتار کودکان اوتیستیک شده است؛ بنابراین از این روش می توان به عنوان روش مکمل در گفتار درمانی کودکان اوتیستیک بهره برد.

کلیدواژه ها

Autism, Mirror neurons system, Purposeful movement imitation, Verbal imitation, اوتیسم, سیستم نورون های آینه ای, تقلید حرکات هدف مند, تقلید کلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.