تصاویر چندش آور مناسب در ارزیابی توجه دیداری افراد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری :مطالعه ای برای ساخت و اعتباریابی اولیه ی آزمون

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 296

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ICSS-18-2_003

تاریخ نمایه سازی: 24 آذر 1400

چکیده مقاله:

هدف: پژوهش ­ها وجود اختلال در فرآیند پردازش اطلاعات تهدیدآمیز و سوگیری توجه به این محرک­ ها را در افراد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری نشان می­دهند. با توجه به نقش برجسته­ی محرک­ های چندش­آور در تداوم اختلال وسواسی-جبری، تحقیق بیشتر در ارزیابی توجه دیداری این افراد به این نوع محرک­ ها ضروری است. اما به منظور ساخت و اعتباریابی تصاویر چندش ­آور (همسان­ شده با تصاویر خنثا)، هدف این پژوهش پاسخ­گویی به این سوال است که برای ارزیابی توجه دیداری افراد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری، تصاویر چندش آور مناسب کدام ­اند؟ روش: بدین منظور ابتدا با جست­وجو در سایت­ های اینترنتی، ۱۱۳جفت تصویر چندش ­آور-خنثا ،که از نظر اندازه، وضوح گرافیکی، پیچیدگی و پس ­زمینه با هم همسان شده بودند، تهیه شدند. اعتبار ظاهری تصاویر را پنج متخصص روان­پزشک و دکترای روان­شناسی بالینی ارزیابی کردند. سپس برای ارزیابی اعتبار درونی، ۸۰ تصویر چندش ­آور و ۷۳ تصویر خنثا، که به نظر متخصصان معیارهای لازم را داشتند، در اختیار ۲۰ فرد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری (۱۲ نفر با مناسک شست­وشو و ۱۲ نفر بدون مناسک شست­وشو) و ۲۰ فرد غیر­مبتلا قرار داده و از آن ها خواسته شد تا بر اساس معیارهای پرسش­نامه ­ی خودارزیابی SAM، تصاویر را بر اساس چهار بعد خوشایندی، برانگیختگی، چندش ­آوری و تهدیدآمیزی از یک (کمترین) تا نه(بیشترین) ارزیابی کنند یافته­ ها: ارزیابی اعتبار ظاهری و افتراقی و همچنین پایایی محاسبه­ شده نشان داد که تصاویر هیجانی-خنثای مورد استفاده در این پژوهش از اعتبار و پایایی مناسبی برخوردارند. نتیجه ­گیری: تصاویر منتخب هیجانی-خنثا در این پژوهش می­توانند محرک ­های مناسبی برای ارزیابی سوگیری توجه و پردازش اطلاعات دیداری افراد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری با مناسک شست ­و شو باشند.

نویسندگان

سیده مژگان سیدخوش رو

Department of Cognitive Psychology, Institute for Cognitive Science Studies, Tehran, Iran.

سید وحید شریعت

Mental Health Research Center, School of Behavioral Sciences and Mental Health, Institute for Cognitive Science Studies, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

مسعود شریفی

Faculty of Education and Psychology of Shahid Beheshti University, Tehran, Iran.

بهار صادقی عبدالهی

Center of Shariati Hospital, Tehran, Iran.