بررسی پایداری عملکرد دانه ژنوتیپ های سویا (Glycine max L.) از طریق تجزیه GGE بای پلات

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)، دوره: 34، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AREOAJ-34-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید رضا بابائی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی- مشهد- ایران

نسرین رزمی

حسین سبزی

۳- کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران

چکیده

گزینش ژنوتیپ های مطلوب با عملکرد و پایداری بالا هدف نهائی اغلب برنامه های اصلاحی سویا است. این تحقیق با هدف بررسی سازگاری و پایداری عملکرد دانه ۲۰ لاین خالص سویا همراه با رقم شاهد ویلیامز (۲۱ ژنوتیپ) طی دو سال زراعی (۱۳۹۵- ۱۳۹۴) در مناطق کرج، مغان و خرم آباد انجام گردید. در مناطق آزمایشی از طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و جهت تعیین سازگاری و پایداری عملکرد از روش تجزیه GGE بای پلات استفاده شد. تجزیه واریانس مرکب بیانگر اثرات معنی دار ژنوتیپ و ژنوتیپ × محیط در سطح احتمال ۱ درصد بود. مولفه های اصلی اول و دوم تجزیه GGE بای پلات به ترتیب ۴۷ % و ۲۸ % از واریانس اثر متقابل ژنوتیپ × محیط و ژنوتیپ (G X E + G) را بخود اختصاص دادند براساس معیار بای پلات ژنوتیپ G۶ (L۱۲/Williams x Katool) با عملکرد ۳۵۱۴ کیلوگرم در هکتار در کوتاه ترین فاصله از ژنوتیپ ایده آل قرار گرفت و به عنوان مطلوب ترین ژنوتیپ شناخته شد و پس از آن ژنوتیپ G۴ (L۱۲/Williams x Katool) با عملکرد ۳۵۲۲ کیلوگرم در هکتار در جایگاه دوم قرار گرفت. در این بررسی همچنین یک محیط کلان مشخص گردید که شامل دو محیط E۱ (کرج ۱۳۹۴) و E۳ (مغان ۱۳۹۴) بود. همچنین محیط E۴ (مغان ۱۳۹۵) نزدیک ترین محیط به محیط ایده آل و از حیث توان تمایز بین ژنوتیپ ها و نمایندگی محیط هدف موثرترین محیط بود و پس از آن از حیث مطلوبیت محیط های E۲ (کرج ۱۳۹۵)، E۱ (کرج ۱۳۹۴)، E۳ (مغان ۱۳۹۴) و E۵ (خرم آباد ۱۳۹۴) به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفتند.

کلیدواژه ها

اثر متقابل ژنوتیپ × محیط, ژنوتیپ, مطلوب, ژنوتیپ ایده آل, محیط کلان, محیط مطلوب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.